Svet
3667 ogledov

Ikea začela z novo prakso

Ikea
Ikea se je odločila za nov pristop.

Modro-rumeni pohištveni velikan Ikea se premika v smeri krožnega gospodarstva. Tako strankam v Avstriji po novem omogoča, da v vseh poslovalnicah vrnejo rabljeno Ikea pohištvo. V zameno stranke prejmejo dobropis, ki ga lahko unovčijo pri nakupu novega pohištva.

Takšno odločitev so sprejeli, ker stranke danes vse hitreje menjajo pohištvo, podjetje pa se želi oddaljiti od "linearnih mehanizmov, v katerih iz virov nastajajo odpadki".

Slikaj, pošlji in dobiš ponudbo

Če torej stranka ne bo več potrebovala določenega kosa pohištva, kot so omare in jedilne mize, bo ta kos lahko fotografirala in prek spletne strani posredovala Ikei. Ta ji bo odgovorila s predlogom odkupne cene, ki pa bo lahko dosegla največ 30 odstotkov zadnje veljavne prodajne cene posamičnega kosa.

Če se bo stranka s ponudbo strinjala, bo morala pohištvo pripeljati v izbrano Ikeino poslovalnico, pri tem pa bo prejela dobropis. Pohištvo bo medtem končalo v t. i. "zakladnici", kjer bo čakalo novega lastnika, ki bo moral za pohištvo odšteti prav toliko, kolikor je zanj odštela Ikea.

V švedskem pohištvenem velikanu sicer opozarjajo, da sprejemajo le sestavljeno rabljeno pohištvo v dobrem stanju in le lastne znamke. Prav tako ne bodo odkupovali določenih vrst artiklov, kot so postelje, zofe, žimnice, kuhinjsko in kopalniško pohištvo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • miki1234 17:29 11.julij 2018.

    LOL kot da sploh lahko uporabljeno Ikea pohištvo vrneš v dobrem stanju... že pri sestavi se napol uniči.