Svet
1859 ogledov

Iran je popustil: "Sodelovali bomo"

letalska nesreča Iran Epa
Po letalski nesreči, v kateri je umrlo več kot 170 ljudi, je Iran sprva zavrnil zahtevo Boeinga po vračilu črne skrinjice, a zdaj vendarle popustil.

Iran ima sicer pravico do zavrnitve sodelovanja s tujimi preiskovalci, katero so sprva želeli izkoristiti, a so zdaj vseeno ustregli zahtevam Boeinga.

Ameriški preiskovalci zaenkrat verjamejo, da je Iran v sredo z dvemi raketami zemlja - zrak, izdelanimi v Rusiji, nenamenoma sestrelil ukrajinsko letalo. Do podobne ugotovitve so prišli tudi v Avstraliji in v Kanadi. Avstralski premier, Scott Morrison, je na tiskovni konferenci še dodal, da je "nujno, da opravimo celostno in transparentno raziskavo tega tragičnega dogodka, za kar potrebujemo črno skrinjico" in izrazil prepričanje, da naj do dogodka ne bi prišlo "namenoma".

Iz videoposnetka, ki ga je objavil New York Times, je razvidno, da je izstrelek eksplodiral ob letalu, v bližini teheranskega letališča. Ameriški sateliti, ki lahko izstrelke izsledijo, naj bi te tudi zaznali, trdi New York Times. Letalo se je po eksploziji sicer obrnilo in skušalo pristati na letališču, a je bila škoda že prevelika, zato je strmoglavilo. 

Do tragedije je prišlo le nekaj ur po napadu na ameriške baze v Iraku, a Iran zanika svojo vpletenost v nesrečo. "ZDA s takšnimi obtožbami le še povečujejo bolečino prizadetih ljudi," je prepričan tiskovni predstavnik iranske vlade, Ali Rabiei. 
letalska nesreča Iran Svet Letalo je obrnilo proti letališču, nato strmoglavilo
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.