Svet
2613 ogledov

Trumpu želijo zvezati roke

ustavna obtožba Donald Trump Epa
Demokrati pripravljajo resolucijo, s katero želijo Trumpu zvezati roke glede vojne proti Iranu.

Visoki predstavniki administracije predsednika Donalda Trumpa so v sredo v kongresu pojasnjevali razloge za usmrtitev iranskega generala Kasema Solejmanija. Demokrati s pojasnili niso zadovoljni, zato pripravljajo resolucijo, s katero želijo Trumpu zvezati roke glede vojne proti Iranu. Predstavniški dom kongresa bo o resoluciji glasoval danes.

Trump se je sicer na iranski povračilni ukrep odzval pomirljivo. Iz njegovega govora v sredo je jasno, da krize za zdaj ne bo zaostroval z oboroženimi akcijami, če ne bo novih iranskih napadov. Napovedal je le nove sankcije in pozval na pomoč zvezo Nato.

Jezni, ker je molčal

Kongresniki so jezni na Trumpa, ker jih ni obvestil, da namerava ukazati raketni napad na poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde Al Kuds Solejmanija, ki so ga ameriške zračne sile usmrtile v petek v Bagdadu. Razloge za likvidacijo so jim v sredo prvič pojasnili državni sekretar Mike Pompeo, obrambni minister Mark Esper, načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil Mark Milley in direktorica obveščevalne agencije Cia Gina Haspel.

Po predstavitvi zaupnega poročila je večina republikancev stopila v bran Trumpovi odločitvi. Predsednik senatnega odbora za mednarodne zadeve Jim Risch je tako ocenil, da je bil to eden najboljših brifingov doslej.

Visoki predstavniki Trumpove administracije pa niso prepričali senatorja Mika Leeja, ki je dejal, da tako katastrofalno slabega brifinga še ni bilo, zato bo glasoval za resolucijo o vojnih pooblastilih. "Najbolj me moti, da so nam sporočili naj bomo tiho, naj ne razpravljamo o tem, sicer bomo pomagali Iranu," je dejal vidno razburjen republikanec iz Utaha.

Donald Trump Svet Trump: V napadu v Iraku ni bil ranjen noben Američan, zadeve se umirjajo

"Nisem prepričan, da jim lahko zaupamo"

Tudi demokrati s pojasnili niso zadovoljni. Pravijo, da vlada ni z ničemer utemeljila, da je bil uboj tujega državnika v tretji državi zakonit. Da niso dobili nobenega dokaza v podporo trditvi, da je Solejmani predstavljal neposredno in takojšnjo grožnjo Američanom.

"Minister za obrambo in minister za zunanje zadeve sedita drug poleg drugega in vsak poda tri točke iranske politike, ki pa se sploh ne ujemajo med seboj. Ta vlada nima nobene strategije do Irana. Nisem slišal nobenega utemeljenega razloga za usmrtitev Solejmanija," je dejal razburjeni kongresnik iz Massachusettsa Seth Moulton, ki je bil pred izvolitvijo v kongres vojak v Iraku.

"V bistvu so nam zagotavljali, da jim moramo zaupati. Nisem prepričan, da jim lahko zaupam, ker smo slišali vse mogoče," je dejal newyorški kongresnik Elliot Engel, ki sicer ni naklonjen Iranu.

Simboličen ukrep 

Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je napovedala, da bodo danes glasovali o resoluciji. "Člani kongresa imajo resne skrbi glede vladne odločitve za sovražnost do Irana in pomanjkanja strategije za naprej," je dejala. Resolucija bo Trumpu prepovedala uporabo sile proti Iranu brez dovoljenja kongresa.

Gre za simboličen ukrep, kajti v predstavniškem domu bo resolucija z demokratsko večino sicer potrjena, vendar najverjetneje brez zadostne večine proti predsednikovemu vetu. V senatu pa ni niti zanesljivo, da bi bila takšna resolucija potrjena, ker imajo tam večino Trumpovi republikanci.

Vojni z Iranom pa ne nasprotujejo le demokrati. Za danes je po ZDA napovedanih najmanj 60 različnih protestov proti tej vojni.

Raketiranje, Irak Video Svet Irak: Dramatičen posnetek napada. "Prihaja, tretja prihaja!"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • AnzeSmolej 08:58 09.januar 2020.

    Nobene vojne ne bo. Trump je prevec pameten za kaj takega. Seveda pa morajo vsi nastopati in kazati mišice a to je tudi vse. Vse ostalo je medijsko napihovanje ker rabijo svoje klike na članke in ustrahovanje prebivalstva vse za €€€$$$

  • sam50 08:19 09.januar 2020.

    V glavnem je cilj dosežen-nafta v višave,prodaja orožja bo cvetela,pa še brezposelnost v ZDA bo spet nekaj % nižja,ker bo vpoklical rezerviste in jih zaposlil na bližnjem vzhodu....

Sorodne novice