Svet
3 ogledov

Irski premier napovedal odstop

Irski premier Bertie Ahern je napovedal, da bo odstopil. Žurnal24 main
Irski premier Bertie Ahern je napovedal, da bo zaradi škandala z donacijami šestega maja odstopil.

Dolgoletni predsednik irske vlade Bertie Ahern je podal presenetljivo napoved, da bo zaradi škandala v zvezi z donacijami sumljivega izvora, ki jih je prejel v devetdesetih letih, 6. maja odstopil. "V času svojega službovanja v javnem življenju nisem nikoli lastnih interesov postavil nad interese države," je dejal Ahern in dodal, da ni bil nikoli vpleten v kakršnakoli koruptivna dejanja.

Preiskovalna komisija je pred nedavnim odkrila, da je Ahern v devetdesetih letih od nekega podjetnika prejel donacijo, ki je ni prijavil uradnim organom. Ahern se je sprva zagovarjal, da je šlo za finančno darilo zasebnega prijatelja, nadaljnji potek preiskave pa je nato odkril še ducat donacij, ki niso bile zabeležene v uradni dokumentaciji. Nova odkritja so Ahernovo usodo dokončno zapečatila.

Bertie Ahern opravlja funkcijo irskega premierja že celih enajst let. Uživa visoko podporo Ircev, saj je državi omogočil visoko gospodarsko rast, zaslužen pa je tudi za sklenitev premirja med proirskimi katoliki in probritanskimi protestanti na severnem Irskem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.