Svet
14062 ogledov

Islamska država objavila to grožnjo Evropi

Irak, Vojak, Islamska država Profimedias
Poziv privržencem, da izkoristijo vojno v Ukrajini.

Skrajna islamska skupina Islamska država (IS) je svoje privržence pozvala, naj izkoristijo čas ukrajinske vojne za napade v Evropi. IS se želi tako maščevati za smrt svojega nekdanjega voditelja Abuja Hasana al Hašemija al Kurašija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Al Kuraši je bil ubit v ameriški vojaški operaciji na severozahodu Sirije v začetku februarja. Po navedbah Washingtona se je razstrelil sam, da ne bi odgovarjal za svoja dejanja. Al Kuraši naj bi bil eden glavnih odgovornih za genocid nad Jezidi, pripadniki verske manjšine na severozahodu Iraka.

Evropa "gre skozi vročo fazo" in podporniki IS bi morali izkoristiti to priložnost, je v najnovejšem zvočnem sporočilu objavil neimenovani tiskovni predstavnik IS.

V zvočnem sporočilu je še navedeno, da IS upa, da se vojna v Ukrajini ne bo končala, preden ne bodo uničeni ljudje na Zahodu in tamkajšnja območja. Pristnosti zvočnega sporočila zaenkrat ni bilo mogoče preveriti, a so ga razširili prek običajnih kanalov družbenih medijev skrajnežev.

IS je več let nadzoroval velika območja v Iraku in v sosednji Siriji. Skrajneži so medtem izgubili oblast v regiji, a so posamezne celice IS še vedno dejavne v obeh državah. Opazovalci ob tem svarijo, da džihadisti znova doživljajo vzpon, še navaja dpa.

Rinat Akhmetov Svet Svet Kdo je milijarder, ki bo obnovil Ukrajino? Vladimir Putin Svet Svet Putin resneje kot kdajkoli opozoril zahod

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 9
 • Avatar pantani
  pantani 07:57 20.april 2022.

  Opazovalci svarijo, da dzihadisti znova dozivljajo vzpon. Prevod: Nekam med Ukrajino in super omikoronom bodo(spet) vrinili še bradonje!!!

 • a9e68efe34e5be05967171b921c868fb1defe8c4 18:28 18.april 2022.

  Tavčarjeva 9 in Mali trg 6 med pon. in pet.,točno ob zenitu.😁

 • Toma 18:18 18.april 2022.

  Pa volite Golobčka, da bodo lažje prešli mejo, ko bo podrl ograjo!