Svet
13651 ogledov

Kdo je milijarder, ki bo obnovil Ukrajino?

Rinat Akhmetov Youtube
Rinat Akhmetov je napovedal, da bo popravil škodo, ki je njegovi državi prizadejala ruska vojaška operacija.

"Obnovili bomo celo Ukrajino. Verjamem, da bomo ponovno zgradili svobodno, evropsko, demokratično in uspešno Ukrajino," je v intervjuju za Reuters napovedal eden najbogatejših ljudi v Ukrajini, Rinat Akhmetov. 

Včasih zaradi svoje imovine v regiji poznan kot "lastnik Donbasa" je napovedal, da bo začel z rekonstrukcijo Mariupolja, kjer ima njegova metalurška družba Metinvest v lasti dve jelkarni. Ta teden je družba sicer obvestila, da je Ukrajina od začetka vojaške operacije izgubila okrog 40 odstotkov svojih kapacitet. 

Akhmetov je pri tem napovedal, da njegova podjetja ne bodo delovala na območju Ukrajine, ki je pod rusko kontrolo, in dodal, da je obleganje Mariupolja onesposobilo več kot dve tretjini ukrajinskih metalurških proizvodnih kapacitet. "Moja ambicija je, da se vrnem v Mariupolj in začnem realizirati plan, to je, da bi jeklo, proizvedeno v Mariupolju, konkuriralo na globalnih tržiščih kot prej." 

Akhmetov je po ocenah Forbesa najbogatejši državljan Ukrajine. Njegovo bogastvo trenutno ocenjujejo na 7,6 milijard dolarjev. 23. februarja, dan pred začetkom ruske vojaške operacije v Ukrajini, je objavil, da je plačal 33,7 milijonov dolarjev davka v proračun države pred rokom. Povedal je še, da se je istega dne vrnil v državo in da od tam ni odšel, čeprav so mnogi podjetniki ob začetku vojne državo zapustili. 

Glavnina njegovega premoženja je v družbi Sistem Capital Management, največji finančni in industrijski skupini v Ukrajini. Ta ima v lasti preko 70 odstotkov Metinvesta. 

Ukrajinski borci se v Mariupolju ne bodo predali 

Mariupol, Ukrajina | Avtor: Epa Epa

Kljub današnjemu pozivu Moskve, naj ukrajinske obrambne sile v Mariupolju položijo orožje in se umaknejo iz mesta, se ukrajinski borci ne nameravajo predati, je medtem po navedbah tujih tiskovnih agencij sporočil svetovalec župana Mariupolja Petro Andrijuščenko. 

Ukrajinski premier Denis Šmihal je nato nekaj ur po izteku ruskega ultimata za predajo spregovoril za televizijo ABC in dejal, da "mesto še vedno ni padlo". "Tam so še vedno naše sile, naši vojaki, ki se bodo borili do konca," je dodal.

Tudi ukrajinski poslanec Oleksij Gončarenko je danes za britanski BBC dejal, da se ukrajinski borci v Mariupolju ne nameravajo predati. Dodal je, da po njegovih ocenah v mestu še vedno ostaja približno 100.000 ljudi, med ruskim obleganjem pa naj bi v mestu umrlo okrog 20.000 Ukrajincev.

Mariupol, Ukrajina | Avtor: Epa Epa
Mariupol 11. april 2022 Rusi Svet Rusi: "Očistili smo Mariupol" Mariupolj Ukrajina vojna Svet Zadnje rusko opozorilo pred končnim udarcem

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • miho 10:08 18.april 2022.

    Mrtvih ne bo mogoče obuditi z denarjem.

  • miho 10:05 18.april 2022.

    Nepremičnine se bo mogoče lahko obnovilo z denarjem (pozor: na Hrvaškem in v BiH so še zdaj minska polja, tako da to ne bo enostavna naloga), travm pa ne bo mogoče izbrisati z nobenim denarjem in bodo trajale večno.

  • Idioti 09:47 18.april 2022.

    Ko imate tako radi ŠKANDALE par exelence, zakaj ne objavite kaj je počela OVSE - Org. za varnost in sodelov. Evrope v Mariupolju! Putinove hčerke so vam važne !Jebale vas one ! OVSE je imela samodelujoči nadzorni sistem s kamero ...prikaži večero visoke ločljivosti povezano z inter., ki je nadzorovala pristopno cesto mesto , preko katerega sistema je lahko vsak ,ki je imel aplikacijo na telefonu , imeli pa so jo UA komandirjiu, ki so tako bombandirali Ruse , kadar so se pojavili na tem 300m odseku ceste