Svet
7628 ogledov

Italija razglasila izredne razmere

Lampedusa reševanje beguncev Profimedia
Izredne razmere na ozemlju celotne države v trajanju šest mesecev.

Italijanska vlada je danes zaradi povečanega števila prihodov migrantov prek Sredozemlja razglasila izredne razmere na ozemlju celotne države v trajanju šest mesecev. Od petka je samo na otok Lampedusa po podatkih obalne straže prispelo okoli 2000 migrantov, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Do odločitve o izrednih razmerah, ki bodo za začetek podprte s petimi milijoni evrov, je prišlo po ponedeljkovem srečanju notranjega ministra Mattea Piantedosija in ministra za civilno zaščito Nella Musumecija. Slednji je danes pred sestankom vlade za Radio Anch'io ukrep opisal kot "zelo verjeten scenarij", nato pa tudi potrdil vladno odločitev.

Migranti na morju | Avtor: Profimedia Profimedia
Z uvedbo izrednih razmer naj bi med drugim poenostavili postopke za vzpostavitev novih sprejemnih centrov za begunce.

K ukrepanju pozivajo EU

"To je problem, ki bo z nami ostal vsaj naslednjih deset let," je v današnjem radijskem gostovanju povedal minister s Sicilije. Musemeci iz vrst vladajoče stranke Bratje Italije je poudaril, da tak ukrep ne bo rešil problema, "katerega rešitev je povezana izključno z ozaveščenim in odgovornim posredovanjem Evropske unije".

Med prazničnim velikonočnim koncem tedna, od petka do ponedeljka, je na Lampeduso v več kot 40 čolnih čez Sredozemsko morje prispelo okoli 2000 migrantov, je v ponedeljek zvečer sporočila italijanska obalna straža. Med prebežniki je mnogo mladoletnih oseb.

Begunsko taborišče na Lampedusi je prenatrpano, v njem je nastanjenih okoli 1800 ljudi, kar je štirikrat več od zmogljivosti.

Obalna straža je nato v bližini Sicilije in Kalabrije v dveh reševalnih operacijah prestregla ribiška čolna, na katerih je bilo skupno 1200 migrantov; na enem od njih je bilo 800 prebežnikov, na drugem pa okoli 400.

Ob tem je v brodolomih ob Tuniziji in v malteških vodah umrlo 38 ljudi, 18 pa jih še vedno pogrešajo, je še poročala Ansa.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
 • sandi76 09:19 12.april 2023.

  Nemška kanclerka Angela Merkel jim je že pred leti ponudila dobrodošlico ! Torej, veste, kam jih morate peljati !

 • Avatar Ajda Virant
  ajda0 08:07 12.april 2023.

  Že 10 let pobirajo iz morja vse kar priplava, sedaj se pa pritožujejo ? Če jih že naložite na svoje ladje jih pa še odpeljite nazaj, bodo vedeli drugi, kaj jih čaka, če pridejo ilegalno. Problem rešen v letu dni, ...prikaži več vse na ladje in v Afriko. Afrika je velika !

 • mina6 06:55 12.april 2023.

  ALO, CES SVET NAJ PRIDE V EVROPO!!! KRETENI!! Delati je treba, če hočeš bolše živeti!! Ne pa na tuj račun samo pričakovati ali celo zahtevati, da se kar rakomoti v moji dnevni sobi in v hladilniku pobere, kar mu paše!! ...prikaži več! IZBOLJŠAJTE SVOJE DEŽELE IN TAM UŽIVAJTE!!