Svet
287 ogledov

Italijani na nogah zoper pogoje PCT

Italija, protesti zoper PCT
1/4
Epa
V Italiji so danes začela veljati sporna nova protikoronska pravila, ki od vseh zaposlenih, tako v zasebnem kot javnem sektorju, zahtevajo izpolnjevanje pogoja PCT.

Pred pristaniščem v Trstu in tudi drugod v Italiji se v skladu z napovedmi že od zgodnjega jutra zbirajo protestniki. Zaenkrat sicer o hujših izgredih in blokadah ne poročajo.

Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa se je v Trstu pred največjim pristaniščem v Italiji zjutraj zbralo dobrih dva tisoč nasprotnikov strožjih pravil, v skladu s katerimi morajo imeti vsi zaposleni po novem t. i. zeleni potni list - potrdilo, da so cepljeni proti covidu-19, so ga preboleli ali bili negativni na testiranju.

Protestirajo cepljeni in necepljeni

Protest je obenem izraz solidarnosti s tržaškimi pristaniškimi delavci, ki so se zato danes odločili za stavko, ki je niso časovno omejili. A v mestu nedaleč od meje s Slovenijo se je zbrala zelo pisana množica. Tam niso le stavkajoči, ki nosijo rumene jopiče, ampak so ljudje prišli iz številnih mest, med njimi je več zdravstvenih delavcev in uradnikov, prav tako so prišli tako cepljeni kot necepljeni.

Tako stavkajoči kot ostali protestniki zaenkrat ne ovirajo dostopa do pristanišča. To po trditvah pristojnih kljub stavki dela zaposlenih obratuje. Po poročanju Anse naj bi se sicer številni tovornjakarji ob pogledu na množico protestnikov sami od sebe obračali in ne vozijo naprej v samo pristanišče.

Podobna situacija je v Genovi, kjer pa kakih 300 protestnikov blokira dostop do pristanišča, medtem ko iz Benetk in Neaplja, dveh prav tako velikih pristaniških mestih, o protestih zaenkrat ne poročajo.

Stavka proti novim pravilom med drugim danes poteka tudi v tovarni Electroluxa blizu Trevisa, kjer ni cepljenih okoli 20 odstotkov od 1100 zaposlenih. Prav tako številni zaposleni pri milanskem lokalnem prevozniku ATM, ki niso cepljeni ali preboleli, danes ne delajo. Protesti so medtem napovedani v številnih mestih po vsej državi, med drugim v Rimu.

Italija, protesti zoper PCT | Avtor: Epa Epa

Policijski helikopter Slovenija Protestniki poškodovali pilota helikopterja

Necepljenih okrog tri milijone zaposlenih

Obveznost zelenega potnega lista se nanaša na okoli 23 milijonov zaposlenih v Italiji. Vlada premierja Maria Draghija se je zanjo odločila pred mesecem dni, da bi ljudi vzpodbudila k cepljenju.

Doslej je bilo z vsaj z enim odmerkom cepljenih več kot 85 odstotkov Italijanov, starejših od 12 let. A necepljenih po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ostaja okoli tri milijone zaposlenih, ki bodo morali odslej za redne teste na novi koronavirus plačevati sami, v nasprotnem primeru ne bodo mogli delati. Tržaškim pristaniškim delavcem so sicer ponudili brezplačne teste, a jih to ni odvrnilo od stavke.

Sredin protivladni protest Slovenija Na ulicah spet vodni top, policija uporabila solzivec, več protestnikov pridržala Janez Janša Zlorabil fotografijo Šport Janša tokrat napadel protestnike z grozljivo fotografijo... Ta je bila lažna!

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 2
Sorodne novice