Svet
62 ogledov

“Italijani” prihodnosti

PICERIJA Shutterstock
Priseljenci. Trije od desetih najpogostejših priimkov v Milanu so kitajski. Med tujci je v državi največ Romunov.

Nacionalna struktura se je v Italiji v zadnjih letih precej spremenila. Med tujci je v državi največ Romunov, sledijo Albanci, Maročani, četrti po številčnosti pa so Kitajci.

Ti v nekaterih predelih Italije med tujci prevladujejo, največje kitajske skupnosti pa so v Rimu, Milanu in Pratu.

Pred 25 leti nobenega

Statistika najpogostejših priimkov v glavnem mestu Lombardije kaže zanimive spremembe. Še pred 25 leti med 30 najpogostejšimi priimki v Milanu ni bilo niti enega "tujega", zdaj pa so med prvimi desetimi najpogostejšimi priimki kar trije kitajski – Hu, Cheng in Wu –, četrti pa je arabskega izvora.

"Podoba Milana se pomembno spreminja tako v nacionalnem kot socialnem smislu," je zapisal časnik Il Giornale. "Za zdaj ostaja sicer najpogostejši priimek Rossi. Zdi se, da država doživlja pravo invazijo imigrantov, in vprašanje je, ali bo tako tudi ostalo," je dodal časopis, ki je v Milanu naštel 3.694 priimkov Hu.

Članek je sprožil vrsto odzivov – od tega, da gre za širjenje nestrpnosti, do komentarjev tistih, ki se počutijo ogrožene zaradi cenene delovne sile in izdelkov, ki jih tudi v Italiji izdelujejo Kitajci.

Največ v gostinstvu

Eden od domačinov, lastnik picerije, nam je ob nedavnem obisku Milana razlagal: "Zdi se, da Kitajci natančno spremljajo, kako poslujejo naše restavracije, in takoj, ko se lastnik odloči, da bo dejavnost končal, se pojavijo s svojo ponudbo za nakup. Njihovi lokali se množijo, od česa pa živijo, ne vem, saj so zaradi krize prav tako kot naši bolj ali manj prazni."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.