Svet
15 ogledov

Italijanska vlada dosegla dogovor

Silvio Berlusconi EPA
V Italiji dosegli dogovor, ki je rešil vlado Silivia Berlusconija pred propadom in še večjim besom Evropske unije.

Umberto Bossi, vodja Severne lige, ki je najostreje nasprotovala predlaganim reformam, je dejal, da je vladna koalicija danes dosegla dogovor, čeprav je glede prihodnosti te vlade še naprej pesimističen.

„Na koncu smo našli pot. Zdaj bomo videli, kaj poreče Evropska unija,“ je dejal Bossi.  Podrobnosti o tem, kakšen dogovor so dosegli, ni pojasnil. Glavni kamen spotike je bila pokojninska reforma, ki je predvidevala zvišanje starosti za upokojitev iz sedanjih 65 na 67 let.

EU je jezna

Na vlado Silvia Berlusconija je pritisnila Evropska unija, ki zahteva dejanja in ne samo besed. Na vrhu sta Berlusconija v kot stisnila francoski predsednik Nicolas Sarkozy in nemška kanclerka Angela Merkel. Merklova je opozorila, da je ključno, da Italija v prihodnjih letih zmanjša javni dolg.

Da bi dosegla ta cilj, mora Italija izdati približno 600 milijard evrov obveznic. K sprejetju ukrepov je pozval tudi italijanski predsednik Giorgio Napolitano. Med najnujnejšimi ukrepi je zvišanje upokojitvene starosti, za kar pa ni podpore med parlamentarnimi strankami.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.