Svet
28 ogledov

"Ivo, tat!"

Sanaderjev prihod v pripor Jurica Galoić/Pixsell
Hrvaška čaka odgovore nekdanjega premierja Iva Sanaderja, ki ga je Avstrija včeraj zvečer po sedmih mesecih izročila Zagrebu. Zaslišali naj bi ga v četrtek. Njegovi odvetniki potrdili, da je zaprt na moškem oddelku.

Nekdanjemu premierju Ivu Sanaderju, ki ga je Avstrija včeraj zvečer izročila Hrvaški, so ob prihodu v zapor Remetinec jetniki iz celic skandirali "Ivo, tat!", je povedal eden izpuščenih zapornikov. Kljub napovedim Sanaderja danes ne bodo zaslišali preiskovalci Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (USKOK), to naj bi se zgodilo v četrtek ob 13. uri, je povedal njegov odvetnik Čedo Prodanović za Novi list. Sicer mu morajo vročiti odločbo o enomesečnem preiskovalnem zaporu, ki so mu ga odredili že pred sedmimi meseci zaradi begosumnosti in nevarnosti vplivanja na priče v primeru Fimi Media. Nekdanji premier ima tri dni časa za pritožbo na odločbo.

Branil se bo aktivno

Hrvaški politični vrh in javnost zdaj ugibata, koga vse lahko Sanader potegne s seboj. Okrog njega se vrti pet večjih afer - Fimi Media, Dioki, HEP, HANAF in Hypo Alpe Adria Bank, nedavno pa so preiskavo razširili še na primer Ina. Nekdanji premier, sicer v preiskavi zaradi suma kaznivih dejanj korupcije, zlorabe položaja in pooblastil, se ne bo branil z molkom. Potem ko se bo izjasnil glede vsake obtožbe, bo Uskok končal preiskavo in začel pisati ter vložil obtožnico - do sojenja naj ne bi preteklo več kot tri mesece.

Danes na obisku žena in odvetnika

Sanader je bil po poročanju hrvaških medijev najprej nameščen na ženskem oddelku zapora v Remetinecu, kjer naj bi bil bolj varen. Imel naj bi manj pravic kot ostali zaporniki oziroma zapornice, njegova komunikacija bo zelo omejena, prav tako ne bo mogel dajati izjav za medije.

Dovoljenih ima šest obiskov mesečno, kdo ga bo lahko obiskal, pa bo odločil sodnik. Njegova žena naj bi ga obiskala danes, prav tako odvetnika Goran Suić in Čedo Prodanović.

Po obisku v zaporu so odvetniki potrdili, da je Sanader zaprt na moškem oddelku ter da noče, da bi zadeve politizirali. Pred priporom ga je pričakalo okoli sto ljudi, novinarji pa so bili v zasedi že več dni, saj natančen dan izročitve ni bil znan vse do zadnjega.

V Remetinec je prišel v koloni štirih policijskih vozil, spremljali so ga specialci. Že ponoči sta ga pregledala  splošni zdravnik in psihiater. Psihiatrični pregled so morali opraviti, ker psihično labilne osebe ne smejo biti same v celici. Sanader pa naj bi bil videti slabo – zelo shujšan in celo prestrašen, piše vecernji.hr.

Komentarjev 1
  • VERITA 10:33 19.julij 2011.

    Koga bo potunkal? Tiste, ki so ga zamenjali na oblasti in tiste, ki imajo prste namazane z medom. Zadosti je pameten.