Svet
11530 ogledov

"Ne vemo, ali je čudež, znanost ali kaj drugega"

Reševanje tajskih dečkov
1/3
Epa
Tretji dan reševalne akcije jim je uspelo na plano potegniti še štiri preostale dečke in trenerja.

Iz jame na severu Tajske so rešili vseh 12 dečkov in njihovega nogometnega trenerja, ki so bili ujeti v jami od 23. junija, so sporočili tajski marinci. Dodali so, da so vsi na varnem. Reševalna akcija je trajala približno osem ur. 

Fante in trenerja so medtem že prepeljali na pregled v bolnišnico v kraju Chiang Rai, kjer je v karanteni že preostalih osem članov ekipe. Med zadnjimi je na prosto prispel najmlajši 11-letni deček.

Zdaj morajo iz jame priti še štirje reševalci, med njimi avstralski zdravnik, ki so pomagali ujetim dečkom in trenerju v votlini, kamor so se zatekli na varno.

Reševalec Ivan Karadzic Bali so se panike Svet Dečki prisiljeni v nekaj, česar pred njimi ni storil še noben otrok

"Ne vemo, ali je to čudež, znanost ali kaj drugega," so tajski reševalci zapisali na Twitterju in dodali, da jih je vseh 13 zunaj jame. 

Srečen zaključen za veliko opazovalcev meji na čudež. Tudi strokovnjaki skoraj niso mogli verjetni, da so člani nogometne ekipe Divje svinje celi in zdravi prišli na varno iz svojega štiri kilometre oddaljenega zatočišča globoko pod goro, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Vsaka pot nazaj proti svetlobi je trajala več ur, večji deli jame pa so bili poplavljeni, nekateri otroci pa niso znali niti plavati.

Po informacijah tamkajšnjih zdravnikov, se prvih osem rešenih počuti dobro, le dva imata milejšo obliko pljučnice in ju zdravijo. V karanteni bodo morali ostati še najmanj teden dni. Ker so v temi preživeli kar dva tedna pa morajo sedaj nositi sončna očala, da se oči ponovno privadijo na svetlobo. Prve od fantov so danes že obiskale njihove družine, a so se preventivno lahko videli le čez steklo.

Tajski premier Prayut Chan-ocha je potrdil, da so otrokom pred začetkom reševanja dali zdravila proti anksioznosti, a da niso bili omamljeni.

Reševanje tajskih dečkov | Avtor: Epa Epa

Tajska - ujeti dečki Tajska Svet Trener pisal staršem dečkov, to so mu odgovorili

Tajski reševalci so medtem pohvalili mednarodno sodelovanje. Vodja reševalne akcije Narongsak Osottanakorn je misijo označil za "ekipo Združenih narodov". Med drugim so sodelovali strokovnjaki in prostovoljci iz Velike Britanije, Kitajske, Mjanmara, Laosa, Avstralije, ZDA in Japonske.

Reševalna akcija se je začela v nedeljo, ko so rešili štiri dečke, stare od 14 do 16 let, v ponedeljkovi akciji pa so rešili še štiri dečke, stare od 12 do 14 let. Danes so nato v zadnji, tretji akciji rešili še štiri člane nogometne ekipe in njihovega trenerja.

Skupina dečkov, starih od 11 do 16 let, ter njihov 25-letni trener je odšla v jamo 23. junija. Močan dež je nato poplavil jamo in jim onemogočil prost izstop iz nje. Njihovo izginotje je sprožilo ogromno iskalno operacijo, v katero je bilo vključenih več kot 1000 oseb, med njimi številni strokovnjaki iz tujine. Britanski potapljači so nato 2. julija odkrili sestradano nogometno ekipo na suhem v eni od dvoran.

A tragedije še ni bilo konec, saj so sprva ocenjevali, da bodo morali dečki zdržati v jami do štiri mesece, da se voda usahne in bo možen varen izhod. Potapljači so jim medtem nosili hrano in druge potrebščine, ob njih je bil tudi zdravnik. Med oskrbovanjem pogrešanih je 6. julija življenje izgubil tajski potapljač.

Tajske oblasti so nato v nedeljo zaradi bojazni pred novim monsunskim deževjem in poplavami sporočile, da bodo pričele z reševalno akcijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Rudman 13:16 12.julij 2018.

    Sigurno jih je tisti stric iz oblakov resil, kateremu se je.e za cel svet

  • Avatar praufo
    praufo 15:24 10.julij 2018.

    čudežni dečki so rešeni, kaj pa novinarji, le s čim se bodo ukvarjali, do sedaj je blo vsak dan tema: reševanje dečkov, bla, bla, bla ... kaj pa zdaj?