Svet
14 ogledov

Izbirajo med prvo damo in pevcem

Rezultati volitev bodo znani prihodnji mesec. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Na Haitiju izbirajo novega predsednika države, kandidata sta nekdanja prva dama in popularni glasbenik.

V drugem krogu si nasproti stojita nekdanja prva dama Mirlande Manigat in pevec Michel Martelly. Uradni rezultati volitev bodo sicer znani šele 16. aprila.
V prvem krogu je največ glasov dobila Manigatjeva, ki pa ni dobila zadostne podpore za zmago. Sprva je kazalo, da se bo v drugem krogu pomerila z Judom Celestinom, kandidatom z močno vladno podporo. Objava rezultatov je razburila tako prebivalce, ki so se odzvali s protesti, kot Martellyja, ki je zahteval ponovno štetje glasov.

Opazovalci so zaskrbljeni tudi zaradi vrnitve nekdanjega predsednika Jeana-Bertranda Aristideja, ki je prišel iz sedemletnega izgona iz Južne Afrike. Njegov prihod naj bi povzročil veliko negotovosti, preko odvetnika pa je že sporočil, da nima namena ponovno vstopiti v politiko.

Haiti se še vedno ni pobral po hudem potresu, ki je državo stresel januarja lani. Razmere je poslabšal še izbruh kolere v državi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.