Svet
6 ogledov

"Izginile so temne sile tiranije"

Proslavljanje v Tripoliju Reuters
Svet vidi Gadafijevo smrt kot začetek nove poti za Libijo.

Slovenske zunanje ministrstvo upa, "da zadnji dogodki v Libiji pomenijo končanje spopadov v državi ter začetek izgradnje nove in demokratične Libije, temelječe na vladavini prava, spoštovanju človekovih pravic in enakopravnosti vseh". Poudarili so, da bo Slovenija nadaljevala s svojimi humanitarnimi aktivnostmi v Libiji.

Konec temnih sil

"To je monumentalen dan v zgodovini Libije," pa je dejal ameriški predsednik Barack Obama. Današnji dan je označil za dan, ko "so izginile temne sile tiranije v Libiji". Ponovil je pripravljenost sodelovanja ZDA z zdajšnjim nacionalnim svetom.

"Libija zdaj lahko obrne novo stran," sta zapisala predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Menita, da Gadafijeva smrt označuje konec obdobja despotizma in zatiranja, zaradi katerih so Libijci predolgo trpeli.

Libijski nacionalni prehodni svet sta pozvala, naj si prizadeva za spravni proces, ki bo v državi omogočil demokratično, mirno in pregledno tranzicijo oblasti.

(Ne)užaloščeni Berlusconi

"Vojne v Libiji je konec," pa je v odzivu na novice o smrti svojega nekdanjega tesnega zaveznika poudaril italijanski premier Silvio Berlusconi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Sic transit gloria mundi (Tako mineva slava sveta., op. a.)," je dejal v latinščini.

Britanski premier David Cameron se je odzval šele po tem, ko je smrt Moamerja Gadafija potrdil libijski premier Džibril. "Danes je dan, ko se lahko spominjamo vseh Gadafijevih žrtev," je dejal in dodal, da imajo danes ljudje v Libiji priložnost, da zgradijo novo državo ter pri tem obljubil pomoč.

Generalni sekretar OZN Ban Ki Mun je dejal, da morajo zdaj vsi odložiti orožje, prišel je čas za „celjenje in obnavljanje“.

„Osvoboditev Sirte mora označevati proces vzpostavitve demokratičnega sistema, v katerem imajo vse skupine svoj prostor in so zagotovljene osnovne svoboščine,“ pa je dejal francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki je bil glavni pobudnik Natovih napadov na Libijo.

Kanadski premier Stephen Harper pa je že napovedal, da se bodo zdaj osredotočili na čimprejšnje končanje kanadskih vojakov v Libiji. To naj bi se zgodilo že v prihodnjih dveh tednih.

Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen pa je poudaril, da se je v Libiji končala "vladavina strahu". Prebivalce Libije je pozval, naj se zdaj odločijo glede svoje prihodnosti ter ocenil, da je konec operacije Nata "zdaj precej bližje kot prej".

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je izrazil upanje, da bo zdaj v Libiji zavladal mir. Predstavnike libijskega nacionalnega prehodnega sveta in različnih plemen je pozval, naj dosežejo dogovor o prihodnji vladi te z nafto bogate severnoafriške države. "Libija mora postati sodobna demokratična država," je poudaril po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Iz Vatikana so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili, da "molijo za mir in demokracijo v Libiji".

Kaj bo pokazala puberteta?

Direktor Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (Ifimes) Zijad Bečirović pa meni, da smrt pomeni simbolično novo rojstvo za Libijo in libijsko prebivalstvo, hkrati pa je to za Libijce izziv, kako v prihodnje urediti svojo državo po štirih desetletjih življenja brez demokracije,

Po njegovih besedah je zdaj pomembno, kako bo mednarodna skupnost podpirala novo demokratično Libijo. Sam v prvi fazi ne pričakuje demokracije zahodnega tipa, Libijo zdaj čaka obdobje pubertete. Nikoli pa se ne ve, v kakšno smer bo dozorela ta puberteta, lahko v demokracijo v pravem pomenu besede ali neko obliko pomanjkljive demokracije, poudarja Bečirović.

Komentarjev 2
  • SVARUNKA 16:15 29.oktober 2011.

    GADAFIJA POKOPALI, LEGENDA OSTAJAGadafi (Muammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi *1942+2011) je bil svoboden in ponosen sin ponosnega, svobodoljubnega, svobodomiselnega in svobodnega arabskega naroda, ki se ni uklonil svetovnim imperialističnim in hegemonističnim silam, njihovim nazorom, težnjam in apetitom. <br ...prikaži več />Zlo je prišlo z zahoda v obliki ZDA in zveze NATO, pri čemer ne gre le zgolj za napad in umor Gadafija, temveč za napad na samostojno, neodvisno in suvereno državo in nezakonito vtikanje v njihovo samostojnost, neodvisnost in suverenost in v njihove notranje zadeve.Z njegovim ubojem, oz. umorom s strani horde psihopatskih morilcev t.i. libijskega nacionalnega prehodnega sveta, je bil storjen zločin pred celo svetovno javnostjo. Izvensodno je bil ubit Človek. Nova Libijska oblast sestavljena iz raznovrstnih izdajalcev, lažnivcev, zločincev in morilcev brezdvomno laže in ne govori resnice. Gre za farso o svobodi. Libija ni bi

  • SVARUNKA 16:15 29.oktober 2011.

    RESNICA ALI DEJSTVA O GADAFIJEVEM POLITIČNEM, GOSPODARSKEM IN SOCIALNEM SISTEMU:- BDP/državljana (zajeti dojenčki in upokojenci!!): 14.192 $.- Podpora nezaposlenim: 730 $.- Plača medicinske sestre: 1.000 $.- Za vsakega novorojenčka država da družini ...prikaži več 7.000 $.- Po sklenitvi prve zakonske zveze novoporočenca od države dobita za nakup stanovanja 64.000 $- Ob ustanovitvi privatnega podjetja vsak državljan od države dobi začetni kapital 20.000 $- Šolanje POPOLNOMA brezplačno in ne tako kot pri nas, kjer dobimo vsak mesec položnico blizu 120$, čeprav je šolanje brezplačno.- Zdravstveno zavarovanje za vsakega državljana popolnoma brezplačno.- Cene hrane so simbolične.- Električna energija za uporabo v gospodinjstvu = brezplačna.- Krediti za nakup stanovanjskih objektov in avtov – brezobrestni.- Pri nakupu avta država plača polovico vrednosti, vojakom p