Svet
1543 ogledov

Izginotje preiskovalnega novinarja

Pešec Shutterstock
Novinar je trdil, da je odkril nove podrobnosti nepojasnjenega političnega umora.

Srbska policija preiskuje izginotje raziskovalnega novinarja Stefana Cvetkovića, ki je trdil, da je odkril nove podrobnosti o še nepojasnjenem umoru vidnega politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića.

Policija je danes sporočila, da so sprožili obsežno iskalno akcijo, potem ko so v domačem kraju novinarja Cvetkovića Bela Crkva na severu Srbije policisti v sredo zvečer našli njegov prazen avtomobil. Avtomobil je imel prižgane luči, vsa vrata pa so bila odprta. Po navedbah prič so ob avtomobilu našli njegovo ročno uro s pretrganim paščkom, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Srbsko notranje ministrstvo je sporočilo, da so sprožili intenzivno in obsežno iskalno akcijo, v kateri sodeluje več deset pripadnikov posebnih policijskih enot, potapljači za preiskavo jezera in rečnega kanala, psi ter dva helikopterja.

Cvetković, ki je ob vrsti občutljivih tem preiskoval še vedno nepojasnjen umor vidnega kosovskega politika Ivanovića, je februarja na novinarski konferenci povedal, da so njegovi morilci za umor prejeli 40.000 evrov, pokazal pa je tudi fotografije domnevno vpletenih v umor.

Oliver Ivanović Atentat Svet "Ljudje se bojijo Srbov, ne Albancev"

Grozili so mu že prej

Novinar Cvetković je že od leta 2008 večkrat prijavil grožnje, tudi s smrtjo, s strani različnih politično-tajkunskih veljakov, pa tudi anonimnih. Večkrat so ga tudi fizično napadli in ga tožili zaradi njegovega novinarskega dela.

Kot navaja Beta, ki navaja podatke Neodvisnega združenja novinarjev Srbije (NUNS), je bil tarča groženj in napadov ob raziskovanju vrste lokalnih korupcijskih in kriminalnih afer. Največ groženj s smrtjo je po lastnih navedbah prejel, potem ko je avgusta 2015 takratnemu premierju Vučiću na novinarski konferenci postavil vprašanje o preiskavi glede zlorab sredstev sklada za kapitalske investicije Vojvodine. Grožnje so se še okrepile po prvih aretacijah v tem primeru.

Decembra 2015 so mu neznanci uničili avtomobil, potem ko so ga lokalni funkcionarji označili za "legitimno tarčo" in "tujega plačanca".

Aleksandar Vučić, Kolinda Grabar-Kitarović Pred obiskom v Zagrebu Svet Vučić: "Briga me, da mi pravijo četnik"

Tožba Vučićevih ljudi

V enem od sodnih primerov je bil marca lani obsojen na dve leti in tri meseca zapora, potem ko so ga zaradi obrekovanja tožili funkcionarji Srbske napredne stranke Aleksandra Vučića. Višje sodišče je aprila letos sodbo razveljavilo, a sodba še ni pravnomočna.

Novinarski združenji Srbije in Vojvodine sta od oblasti zahtevali čimbolj intenzivno iskanje pogrešanega novinarja.

Zadnje poročilo Novinarjev brez meja kaže, da je Srbija po stopnji svobode medijev padla za 10 mest glede na lansko leto. Vodja urada Novinarjev brez meja za Balkan Paulina Ades-Mevel je ob tem za časnik Danas ocenila, da je Srbija pod predsednikom Vučićem postala država, kjer ni varno biti novinar.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • jozicamurn 21:07 14.junij 2018.

    Mare ali tako imenovana okrajšava za "Marko", ki je srbo-hrvaško ime. Tako da raus prosim! :)

  • maresem 20:13 14.junij 2018.

    Ćefurji raus