Svet
22026 ogledov

Mati za zločin izvedela slučajno prek interneta, od takrat jemlje pomirjevala

Filip Zavadlav
1/5
Facebook
Njegova mama je prepričana, da njen sin potrebuje zdravljenje, ne pa zapora.

"Filip je moj sin. Trenutno sem v Avstriji, kjer delam že nekaj časa. Popolnoma sem iz sebe," je za Jutarnji list povedala mama Filipa Zavadlava, ki je v soboto popoldan v Splitu izvedel krvav strelski pohod, v katerem so umrle tri osebe. "Za strašno vest sem izvedela slučajno preko interneta in od tedaj jemljem pomirjevala. Ne morem se zbrati."

V Split se bo vrnila konec januarja, ko bo imela v službi prosto. "Ali sem jezna zaradi vsega? Ne, nisem jezna, ampak zaskrbljena, ker zaradi strahu ni spal 20 dni skupaj. Zločin je s storil neprišteven. Fantje, ki jih je ubil, so vdirali v njegovo stanovanje in mu grozili z nožem," je za časnik povedala Etel Zavadlav. "Pobrali so mu ves denar, ki ga je imel, da ni imel niti za hrano. Shujšal je osem kilogramov v enem mesecu. Moral se je čim prej vkrcati na ladjo, ker ni imel niti za hrano."

Mamo je rotil, naj pride prej domov

Prepričana je, da njen sin potrebuje zdravniško pomoč in ne zapora. Zaveda se tudi podpore, ki jo je bil trikratni morilec deležen v javnosti v minulih dneh. Zadnjič ga je slišala nekaj ur pred aretacijo, ko jo je klical in zmedeno ponavljal: "Pridi, pridi, pridi kaj prej."

FIlip Zavadlav Tako naj bi jih namamil Svet Nove podrobnosti zločina v Splitu

Na vprašanje novinarja, ali ji je dal Filip slutiti, da bi lahko moškim, ki so mu grozili, kaj naredil, je odgovorila, da takšnega scenarija ni nikomur niti približno omeni. 

Oče se je bal, da ne bo dobil službe, če odide na psihiatrijo

"Ta dan, ko so se umori zgodili, je hotel v bolnišnico na psihiatrijo," je še povedala njegova mama. "Govoril je o samomoru, metanju pod vlak in podobno, a nikoli ni omenil takšnega groznega izida. Oče mu je preprečil odhod v bolnišnico, ker se je bal, da ga potem ne bo hotel nihče zaposliti. Na policijo se Filip nikoli ni obrnil na pomoč, ker je menil, da to nima nobenega smisla."

Streljanje v Splitu Strelski pohod Svet Neverjetna podpora Hrvatov morilcu, ki je na splitskih ulicah ubil tri ljudi

Filip Zavadlav | Avtor: Facebook Facebook

Preprodajalci drog so ga maltretirali zaradi dolgov dve leti mlajšega brata, vsake toliko so ga pretepli in mu na dolg pribili velike obresti. Prišli so tudi k njemu v stanovanje, ki ga je imel v najemu, kje je dobil orožje, mama ne ve, prav tako ne, kje se trenutno nahaja njen mlajši sin. 

Obširna policijska kartoteka

Filip je sicer imel že prej policijsko kartoteko, v kateri so zabeležene kazni in prijave zaradi družinskega nasilja in kraje. Med drugim je bil obtožen, da je skupaj z materjo vlomil v cerkev, zaradi česar je dobil eno leto pogojno, a njegova mama pravi, da gre v tem primeru za laži in natolcevanja.

Streljanje v Splitu Strelski obračun Svet Hladnokrvno z orožjem hodil po Splitu in še bi streljal, če ga ne bi prijeli

Iz krščanske cerkve Maranatha naj bi z mamino pomočjo ukradel 11 tisoč kun vredne predmete, dve video kameri in diktafon. Za 200 evrov je kupil tudi kolo, za katero je vedel, da je ukradeno, sodišče pa mu je sodilo tudi zaradi nasilja v družini. O njem je Filip na Facebooku zapisal: "Dobil sem osemdnevno prepoved približevanja domači hiši zaradi kršitve zakona o zaščiti pred nasiljem v družini. Neumen sistem. Z bratom sva se prepirala. Vpil sem nanj. Oče je poklical policijo, da se derem po hiši. Brat je medtem zapustil hišo, ker ga boli k****, oče pa je pred policisti obtoževal mene in brata klical po telefonu. Brat se je s policisti pogovarjal po telefonu, jaz pa imam sedaj prepoved."

Oba brata sta odvisnika

Javnost je po pisanju hrvaških medijev ob njegovem zadnjem dejanju razdeljena - za nekatere je trojni morilec, za druge junak in ne zločinec. "Ni čudno, da se mu je zmešalo," so prepričani. 

Filip Zavadlav Svet To se dogaja s trikratnim morilcem iz Splita

Split umor | Avtor: 24sata 24sata

Jutarnji list še piše, da je imel, ko je hodil v srednjo pomorsko šolo, preproste želje. V nalogi iz predmeta Etika je napisal: "Želim imeti dobre ocene v šoli. Najbolj si želim, da bi se naučil angleščine ter rešil vse probleme, ki jih imam oz. jih bom imel ter želim razveseliti družino."

Center za socialno delo družino, ki jo poleg Filipa in staršev sestavljata še dva sinova oz. Filipova brata, sicer spremlja od leta 1997. Eden od bratov je na zdravljenju zaradi odvisnosti od drog v terapevtski skupnosti v Črni gori, drugi je prav tako odvisnik.

Nekdaj žrtev, zdaj storilec

Slobodna Dalmacija piše, da je Filip skupaj s svojim mlajšim bratom, ki je trenutno na zdravljenju v komuni v Črni gori, leta 2008 prišel na policijsko postajo. Sam je bil takrat star 13 let, njegov mlajši brat pa deset, oba pa sta pri policiji iskala pomoč, ker ju je pretepla mama. 

Split umor Masaker v Splitu Svet Video: Masaker v Splitu, moški hladnokrvno s puško po ulici

Družinsko nasilje naj bi se od takrat le nadaljevalo. "Evidentiranih je preko deset zlorab na škodo otroka in nenavadno je, da splitski center za socialno delo teh otrok ni izvzel iz družine," je za Slobodno Dalmacijo komentiral vir. "Sedaj je za to prepozno, saj so vsi že polnoletni, rezultat pa je, da sta dva otroka odvisnika, eden pa morilec. Tem otrokom družba ni dala enakih pogojev kot preostalim in nepravično bi bilo kriviti samo policijo in pravosodje, ampak je treba problem gledati širše, vzročno posledično, zaradi česar je nekdanja žrtev postala storilec."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • leonardo 08:33 15.januar 2020.

    Prepozno! Zavozila si in ne jamraj kot dobra mati! Vso krivdo nosiš TI!