Svet
3495 ogledov

Hladnokrvno z orožjem hodil po Splitu in še bi streljal, če ga ne bi prijeli

Streljanje v Splitu Milan Sabic/PIXSELL
Strelec, ki je hladnokrvno ubijal po Splitu, je imel na seznamu še enega moškega.

"Po prvih strelih v Ulici Šperun v središču Splita je množica ljudi bežala proti obali, a krvavavi obračun se še ni končal," včerajšnje dogajanje v splitu opisuje hrvaški portal 24stata. "Nekaj minut pozneje so se znova zaslišali streli v nekaj minut oddaljeni Radmilovićevi ulici."

Marino P. in Marin B. sta umrla na kraju streljanja. Jurica T. so z nujno medicinsko pomočjo prepeljali v splitsko bolnišnico, a mu zdravniki niso mogli več pomagati. V Splitu je vladalo izredno stanje, policija je obkolila center mesta. Osumljeni je po storjenem zločinu po poročanju hrvaškega portala "mirno, s puško v roki hodil po mestu".

Njegov brat naj bi dolgoval večjo vsoto

Split umor Masaker v Splitu Svet Video: Masaker v Splitu, moški hladnokrvno s puško po ulici

Policija je izdala javno opozorilo, naj ljudje ne hodijo na ulico, in kmalu po streljanju prejela storilca. Po pisanju hrvaških medijev gre za 25-letnega Filipa Z., ki naj bi policijo mirno "počakal" v kavarni na Spinutu, nedaleč stran od kraja zločina. 

Motiv zločina, kakršnega Splitčani ne pomnijo in se je zgodil sredi belega dne, okoli 15. 35, naj bi bilo maščevanje preprodajalcem drog, ki so maltretirali njega in njegovega brata. Njegov brat naj bi jim dolgoval večjo vsodo denarja. Filip po pisanju hrvaških medijev tega pritiska in groženj ni mogel zdržati, zato se je odločil, da bo z njimi krvavo obračunal. 

Na seznamu je imel še enega moškega, a ga ni našel

Novice: Med tuširanjem jo je ubila elektrika Center Splita Svet To naj bi bil razlog za zločin, kot ga v Dalmaciji ne pomnijo

Mediji še navajajo, da je bil pomorščak in včasih uspešen športnik. Na ladni je bil več kot leto dni. Na seznamu ljudi, ki jih je nameraval ustreliti naj bi bil še en moški, ki pa ga očitno v hiši, kjer ga je iskal, ni našel. 

Očividci poročajo, da k sreči ob hudem zločinu ni bilo žrtev mimoidočih, sajo so bile ulice v tem času dneva polne ljudi. Metku sta po pisanju hrvaškega 24sata za las ušla brat in sestra v Radmilovićevi ulici, ki sta se ravno v času zločina peljala mimo. 

"Še sedaj se tresem od strahu"

"Kaj naj povem, poglejte, še vedno se tresem od strahu," je za portal povedalo dekle, ki je bilo v bližini. Zaposleni v bližnjih kavarnah in trgovinah pripovedujejo podobno. 

Split umor Trenutek umora Svet Trenutek, ko je nekdo 150 metrov stran pobijal ljudi

"Najprej sem mislila, da je nekaj padlo s police, a v naslednji sekundi mi je bilo jasno, da gre za strele. Nisem vedela, kaj naj naredim, ali naj zbežim skozi sprednja ali zadnja vrata. In kaj, če pride v trgovino? Toliko misli v nekaj sekundah," je za 24sata povedala prodajalka v bližnji trgovini. Podobno opisuje delavka v bližnjem kiosku: "Težko je opisati ta trenutek groze, v katerem je prišlo do stampeda. Ljudje so kričali in drli proti obali. Še vedno ne morem verjeti, da se je to zgodilo in v kaj se spreminja naše mesto."

Na Šperunu je polno restavracij in kavarn, ki so bili v trenutku strelskega pohoda polni gostov. "Slišali so se streli, a ni dolgo trajalo," so povedali v eni od restavracij. "Gostje so se preplašili, skirili so se. Tujcev ni bilo, samo naši ljudje. Kmalu je prišla policija. Moški je mrtev ležal na tleh."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • vojko19 20:20 12.januar 2020.

    človek je opravil delo namesto države. prodaja mamil je delo na črno, kje so državni biriči? iščejo sosedsko pomoč in pišejo kazni.