Svet
10 ogledov

Izrael začel s protiukrepi

Zahodni breg, gradnja, stroji, judovska naselja Žurnal24 main
Po izglasovanju polnopravnega članstva Palestine v Organizacijo ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je Izrael začel izvajati protiukrepe.

Napovedali so začasno zamrznitev nakazovanja sredstev palestinskim oblastem. "Odločili so se za začasno zamrznitev nakazovanja sredstev palestinskim oblastem, dokler ne bo sprejeta dokončna odločitev," je povedal visok izraelski predstavnik, katerega imena francoska tiskovna agencija AFP ni razkrila. Palestinska stran je odločitev označila za "nečloveško".

Gre za sredstva, ki jih Izrael vsak mesec nakaže palestinskim oblastem, naberejo pa se z naslova obdavčitve blaga, ki potuje na palestinski trg prek izraelskih pristanišč. Ta sredstva predstavljajo pomemben delež palestinskega proračuna.

Izrael se je odločil tudi za pospešeno izgradnjo novih stanovanj za judovske naseljence v vzhodnem Jeruzalemu in na Zahodnem bregu. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je odobril gradnjo približno dva tisoč stanovanjskih enot.

Palestinske oblasti so takšno odločitev označile za spodkopavanje mirovnega procesa, poleg tega pa naj bi gradili na palestinski zemlji.

Komentarjev 1
  • privat 19:51 03.november 2011.

    palestinci...kaj so nevedni!!