Svet
12 ogledov

Izraelce ubil samomorilski napadalec

Napad v Burgasu EPA
Bombni napad na avtobus z izraelskimi turisti v Bolgariji, v katerem je umrlo osem ljudi, je izvedel samomorilski napadalec. Pri sebi je imel ponarejeno vozniško dovoljenje ameriške zvezne države Michigan.

V eksploziji podtaknjene bombe na avtobusu na letališču bolgarskega letoviškega kraja Burgas je ob samomorilskem napadalcu umrlo šest Izraelcev in bolgarski voznik avtobusa, je povedal bolgarski notranji minister Cvetan Cvetanov.

Kot je dejal, je pet Izraelcev umrlo takoj, ena Izraelka je podlegla poškodbam med prevozom v bolnišnico, Bolgar pa je umrl v bolnišnici. V napadu je bilo ranjenih najmanj 31 Izraelcev, vsi pa so v bolnišnicah.

Napadalca posnela kamera

Po besedah Cvetanova je domnevnega samomorilskega napadalca posnela varnostna kamera blizu avtobusa skoraj eno uro pred napadom. Bil je oblečen v kratke hlače in je deloval kot turist, svoj nahrbtnik pa je odložil v del prtljažnika avtobusa, kjer je nato odjeknila eksplozija.

Eksplodiralo je v trenutku, ko so se v avtobus vkrcali izraelski turisti, ki so prispeli s čarterskim poletom iz Tel Aviva. Na tem letu sta bila še Slovenec in Američan.

Izrael in ZDA obsodila napad

To je najhujši napad na Izraelce v tujini po letu 2000. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je že v sredo odgovornost za napad pripisal Iranu, ki ga je obtožil za "teroristično ofenzivo". Sovpadal je namreč z 18. obletnico napada na judovski center v Buenos Airesu, v katerem je bilo leta 1994 ubitih 85 ljudi. Argentinsko tožilstvo je mnenja, da je za tem napadom stal Iran.

Napad je obsodil tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je zagotovil, da bodo ZDA pomagale odkriti in kaznovati odgovorne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.