Svet
6648 ogledov

Izraelski politik zagrozil Putinu

Gaza izraelska vojska Epa Izraelske enote ob meji z Gazo.
Politik iz Izraela izpostavil, da bo Rusija plačala svojo ceno.

Izraelski politik Amir Weitmann je ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu poslal opozorilo glede vojn proti Izraelu in Ukrajini. Vidnejši član izraelske stranke Likud se je ta teden pojavil na ruski državni mreži RT News in razpravljal o spopadih med Izraelom in Hamasom ter o vojni Rusije z Ukrajino.

Ko je govoril o nedavnih trditvah v zvezi z bolnišnico Al-Ahli v mestu Gaza, je Weitmann kritiziral Rusijo z besedami "končali bomo to vojno, zmagali bomo, ker smo močnejši". "Po tem bo Rusija plačala ceno, verjemite mi, Rusija bo plačala ceno," je dejal.

"Rusija podpira sovražnike Izraela. Rusija podpira naciste, ki hočejo zagrešiti genocid nad nami in Rusija bo plačala ceno," je dejal Weitmann. "Zmagali bomo v tej vojni. Po tem ne bomo pozabili, kaj počnete, ne bomo pozabili, prišli bomo, poskrbeli bomo, da bo Ukrajina zmagala. Poskrbeli bomo, da boste plačali ceno za to, kar ste storili , ti kot Rusija," je dodal.

Pred tem so Američani z odločitvijo, da Izraelu pošljejo več deset tisoč topniških granat kalibra 155 mm, izjemno razočarali Ukrajince, ki so jim bili prvotno namenjeni.

Odredili evakuacijo, nato odločitev sprmenili

Izraelska vojska je medtem po več dneh medsebojnega obstreljevanja s šiitskim gibanjem Hezbolah ob meji z Libanonom danes odredila evakuacijo mesta Kirjat Šmona na severu države, poročajo tuje tiskovne agencije. V mestu, ki je od meje oddaljeno okoli dva kilometra, živi kakih 25.000 ljudi.

Izraelsko obrambno ministrstvo in vojska sta sporočila, da bodo tamkajšnje prebivalce namestili v gostišča, ki jih subvencionira država. Za evakuacijo so se odločili po več raketnih napadih Hezbolaha na sever Izraela. V Kirjat Šmoni so bili v četrtek v raketnem napadu ranjeni trije ljudje. Kasneje so odločitev spremenili, CNN poroča, da naj evakuacija ne bi bila obvezna.

Zadeli cerkev v Gazi

Izraelske sile so sicer ponoči v raketnem napadu poškodovale grško pravoslavno cerkev v Gazi. Izraelska vojska je ponoči obstreljevala tudi cilje šiitske oborožene skupine Hezbolah v Libanonu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah palestinskega notranjega ministrstva v Gazi je bilo v napadu na kompleks grške pravoslavne cerkve svetega Porfirija ubitih in ranjenih več razseljenih oseb, ki so tam našle zatočišče. Očividci so povedali, da je bilo v napadu poškodovano pročelje cerkve, sosednja stavba pa se je porušila.

V izraelski vojski so za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnili, da so njihova vojaška letala napadla poveljniški in nadzorni center, od koder skrajneži izstreljujejo rakete proti Izraelu, pri tem pa je bil poškodovan tudi zid bližnje cerkve. Povedali so tudi, da so seznanjeni s poročili o žrtvah ter da o dogodku poteka preiskava.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • Avatar mahatma2
    mahatma2 21:49 16.november 2023.

    Pravzaprav ne podpira samo Rusija sovražnike Izraela , podpira jih navaden folk po celem svetu, zato pa oblasti nadzirajo s kamerami in podobno sinagoge in razna judovska združenja oziroma njihove stavbe. Nekdo je narisal na vrata judovskega centra v Ljubljani ...prikaži več svastiko , enačaj in davidovo zvezdo. Zadeva je seveda neprimerna , toda ravno tako je neprimerna podpora politikov Izraelu, zato bo antisemitizemm na žalost samo naraščal , zahvaljujoč Izraelcem in ne Hamasu , ki se bori proti okupatorju.

  • LukaMB 17:27 21.oktober 2023.

    slavaluk bodi realen, Izrael je mušica in Rusija je PIPS v 1l steklenki. Verjamem, da ti kot žideku obrezanemu sedaj igra srce, ampak omili malo svoje hormone, tako kot so zaradi židov igrala srca vseh drugih narodnosti in še vedno ...prikaži več je veliko nepravic, izvanih s strani židekov, tako bodo sedaj malo žideki občutili kako je to, ko si j...na stranka.

  • slavauk22 15:27 20.oktober 2023.

    IZRAEL JE NAJMOČNEJŠA VOJSKA NA SVETU........V ENEM DNEVU ZEMLJE RUSO FILE NACISTE