Svet
6169 ogledov

Janša in Pahor danes na naslovnicah bosansko-hercegovskih časopisov

Borut Pahor in Janez Janša Anže Petkovšek
Janša je obstoj t. i. "non paperja" zanikal.

Predsedstvo BiH je danes na pogovor poklicalo slovensko veleposlanico v BiH Zorico Bukinac, so za STA potrdili na slovenskem zunanjem ministrstvu. Pogovor še poteka, tako da z vsebino niso seznanjeni. Mediji v BiH poročajo, da je tema domnevni "non paper" premierja Janeza Janše o Balkanu, obstoj katerega pa je premier že zanikal.

Mediji v BiH so danes tudi poročali, da je član predsedstva BiH Željko Komšić za tiskovno agencijo Fena potrdil, da je slovenski predsednik Borut Pahor med marčevskim obiskom v Sarajevu dejal, da so v Evropi vse pogostejši glasovi, da je treba dokončati razpad Jugoslavije. Med drugim naj bi tudi vprašal, če "se v BiH lahko mirno razidejo?"

Pahor želi, da bi BiH čim hitreje postala del EU

V uradu slovenskega predsednika republike so danes ob tem poudarili, da Pahor "redno svari pred idejami o razdružitvi BiH in ponovnem risanju meja na Zahodnem Balkanu" in da je "v tem kontekstu zaradi zaskrbljenosti pred temi idejami o tem vprašal svoje sogovornike, vse tri člane predsedstva BiH, ko je v začetku marca obiskal Sarajevo".

Predsednik Pahor želi, da bi BiH čim hitreje postala del Evropske unije, so zapisali. "Dosledno poudarja pomen geopolitičnega pristopa k širitvi Evropske unije, v katero bi bila zajeta tudi BiH, ki ima z EU trenutno najšibkejše formalne vezi," so še dodali.

Javno je predsednik republike o tem spregovoril tudi v nagovoru sobranju Severne Makedonije 25. septembra lani, poudarjajo v uradu. Takrat je opozoril, da "če ne bo širitve EU ali pa bo širitev močno zamujala, se bo v tej regiji počasi prijela teza, da razpad bivše Jugoslavije pravzaprav še ni končan in da je treba namesto obstoječih meja uveljaviti etnične meje".

"Iz zgodovinskih izkušenj vemo, da je zelo malo možnosti, da bi tak proces potekal po mirni poti brez konfliktov, ki bi lahko zamajali tudi varnost in stabilnost širše v Jugovzhodni Evropi. Zato sem že večkrat dejal, da je širitev EU na Zahodni Balkan ekskluzivno politično vprašanje, ki terja tudi od EU neko še bolj premišljeno strategijo", je dejal predsednik Pahor.

"Dokončanje razpada Jugoslavije"

Portal politicki.ba pa je poročal, da je premier Janša EU poslal non paper, v katerem naj bi kot temo slovenskega predsedovanja Svetu EU navedel "dokončanje razpada Jugoslavije". Ta neformalni dokument naj bi govoril o spremembi meja na Zahodnem Balkanu, med drugim o odcepitvi Republike srbske od BiH, pa tudi spremembah meja Črne gore, Severne Makedonije in Albanije.

Več medijev v BiH, tudi klix.ba, je nato danes poročalo, da je na poziv člana predsedstva BiH Komšića na predsedstvo BiH danes prišla slovenska veleposlanica Zorica Bukinac, ki naj bi se uradno izjasnila o tem neuradnem dokumentu.

Portal politicki.ba je poročal, da je Janša omenjeni non paper konec februarja ali v začetku marca predal predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu. Več virov v Ljubljani in Bruslju je za politicki.ba potrdilo, da so v uradu Michela Janši odgovorili, da so ga vzeli na znanje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • kapibara1 08:18 13.april 2021.

    BiH NE spada v EU..!!

  • Dusan21 07:47 13.april 2021.

    Pahor, kot da nekaj dela, Janša pa statira. Pa kaj se imata ta dva haklca vmešavat v politiko Bosne, nič 100x nič, manšetna pingvina, sramotita Slovenijo, z brezveznim poziranjem, delita nauke samostojni republiki, halo. Zamislite si, da bi nam Paragvajci ...prikaži več krojili usodo naroda, pa pigmejci z roba Pacifika, vodili našo zunanjo politiko, bi bila, ta dva mešanca zadrogirana do amena, ali pa se sušila nataknjena na kolac pod palmo

  • bogdan76 06:20 13.april 2021.

    Danes smo globoko v aprilu rdečim se prikazuje prvi april uvoženi novinariji naić.