Svet
32952 ogledov

Janša pod plazom kritik, ker je potegnil z Madžari

Epa
Britanski časnik FT je je zapisal, da "se Madžarska, Poljska in Slovenija upirajo sistemu, ki bi povezal denar s spoštovanjem temeljnih pravic".

Ob neuradnih informacijah, da Slovenija na vrhu EU v Bruslju v pogajanjih o svežnju za okrevanje Evrope po pandemiji nasprotuje povezavi med evropskim denarjem in spoštovanjem vladavine prava, je danes več strank in politikov iz koalicije in opozicije izpostavilo pomen vladavine prava oziroma vrednot Evropske unije.

Janez Janša Slovenija Janša o tem, kdaj bo Hrvaška na rdečem seznamu

V Bruslju že tretji dan potekajo pogajanja o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji covida-19, vrednem več kot 1800 milijard evrov. Od sobote zvečer je v ospredju vprašanje povezave med spoštovanjem vladavine prava in sredstvi iz proračuna. Madžarska in Poljska že vseskozi nasprotujeta tej povezavi in po navedbah diplomatskih virov ju je pri tem v razpravi na vrhu podprla tudi Slovenija.

Janez Janša v Bruslju | Avtor: Epa Epa

Janša se je že odzval

Britanski časnik FT je v povezavi s tem na Twitterju zapisal, da "se Madžarska, Poljska in Slovenija upirajo sistemu, ki bi povezal denar s spoštovanjem temeljnih pravic".

Janez Janša v Bruslju Odzivi Slovenija Janša s tvitom o Srebrenici sprožil val odzivov

Janša se je na ta tvit odzval z besedami: "Narobe. Želimo samo to, da za vse veljajo enaki standardi. Za Poljsko, Slovenijo, Luksemburg, Madžarsko, Nemčijo (...) Enaki standardi glede neodvisnega sodstva, medijev, svobode govora (...) Nikakor nikjer ne podpiramo selektivnega pravosodja in dvojnih standardov."

Odzvala se je tudi slovenska politika

V koalicijski NSi so ob tem poudarili pomen vladavine prava. "Za krščanske demokrate sta pravna država in spoštovanje zakonov temelj demokracije, svobode ter varnosti, kar bomo vedno zagovarjali in branili," so zapisali na Twitterju.

Janez Janša in Viktor Orban | Avtor: Epa Epa

izredna seja DZ Janez Janša Slovenija Janša: "Niso se sposobni soočiti s svojim rasizmom"

"Če bi nekateri voditelji imeli čisto vest, ne bi zahodnim državam članicam EU, ki so ustanoviteljice te unije, predavali o vladavini prava. Dovolj je tega, da je EU le bankomat, medtem ko se teptajo in zlorabljajo temeljne vrednote povojne Evrope," pa je tvitnila evropska poslanka iz vrst NSi Ljudmila Novak (EPP).

Zdravstveni minister iz DeSUS Tomaž Gantar je v tvitu izpostavil, da sta "pravna država in spoštovanje človekovih pravic demokratična standarda vsake sodobne družbe".

Predsednik koalicijske stranke SMC Zdravko Počivalšek pa je pojasnil, da ne spreminjajo zavezanosti skupnim vrednotam EU. "Ostajamo na poti, ki smo jo izbrali na referendumu leta 2003. Izkrivljanje tega dejstva za potrebe dnevnopolitičnih barometrov doma je nekorektno," je zapisal na Twitterju.

 | Avtor: Epa Epa

Borut Pahor in Janez Janša Slovenija Pahor: Janša bi se moral vzdržati kakšne izjave ali ravnanja

"Vsi želimo okrepiti zaupanje v skupne EU vrednote, to pa je cilj, ki ga bo težko doseči, če bo glas enih članic v Bruslju nadvladal glasove drugih," je izpostavil.

Fajon: Slovenija se je postavila na napačno stran

Predsedujoča SD Tanja Fajon je medtem sporočila, da je "sinoči Slovenija na zasedanju Evropskega sveta dokončno zapustila klub jedrnih držav Evropske unije, ki jih povezuje spoštovanje vladavine prava kot temeljne vrednote EU". "Slovenija se je sredi evropskega vrha pri odločanju o najpomembnejšem evropskem projektu desetletja postavila na napačno stran, tujo vrednotam in načelom, ki smo jih razvijali vse od vključitve v Evropsko unijo. To je zgodovinska napaka," je poudarila, so sporočili iz SD.

Komentarjev 79
  • Avatar Leon
    Leon 16:46 20.julij 2020.

    Enkrat izdajalec ,vedno izdajalec ! Katero Slovenijo zagovarja Janez Janša ? Svojo domobransko Slovenijo ? Tudi Madžari imajo svoj izraz za izdajalce ;traitor ! Ne traktor kot je mislil Janša ,da mu ga Orban podarja .

  • anonime 15:25 20.julij 2020.

    Janša ima prav, končati je potrebno obdobje nenormalnosti v SLO začeto po WW2. Sistem, ki je bil vzpostavljen sicer sedaj pospešeno umira na obroke in prav je tako...konec neke ere neumnosti...

  • zlatko2 13:45 20.julij 2020.

    Janez,pravilno si se odločil,pred zakonom smo ali pa bi morali biti vsi enaki,kot Nemci tako Slovenci,kot levi tako desni,takšna je pravna EU in nič drugače.