Svet
22 ogledov

Janukovič odstavil župana Kijeva

Putin in Janukovič. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je zaradi nasilja policije nad protestniki 30. novembra v Kijevu odstavil župana prestolnice Oleksandra Popova in namestnika vodje sveta za nacionalno varnost Volodimirja Sivkoviča, so sporočili iz predsednikovega urada.

Kot so pojasnili, je bila odločitev sprejeta na zahtevo generalnega tožilstva, ki te osebe sumi, da so kršile pravice državljanov, ki so bili 30. novembra na Trgu neodvisnosti v Kijevu, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Malo pred tem je generalni tožilec Viktor Pčonka na novinarski konferenci zahteval odstavitev Oleksandra Popova in Volodomirja Sivkoviča. "Preiskava je pokazala, da sta onadva pritisnila (na šefa kijevske policije), da uporabi silo, ko sta bila v njegovi pisarni," je izjavil.

Poškodovanih na desetine ljudi

Protiizgredniška policija je v noči z 29. na 30. november s silo razgnala protivladne protestnike z osrednjega trga v Kijevu, pri čemer je bilo več deset ljudi poškodovanih. Demonstranti so protestirali proti odločitvi vlade, da odstopi od podpisa pridružitvenega sporazuma z EU.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.