Svet
4869 ogledov

Jasno, da je v Evropi precej dlje. Kako to, da do epidemij ni prišlo prej?

Koronavirus, Brazilija Profimedia
Zakaj se epidemija s covid-19 v Evropi ni razplamtela že prej, glede na to, da je bil očitno novi koronavirus na starem kontinentu bistveno prej, kot se je sprva domnevalo? Nova pojasnila.

Le dan preden je bil 2. februarja potrjen prvi smrtni primer zaradi novega koronavirusa izven teritorija Kitajske, je bila objavljena smrt vplivnega glasbenika Andyja Gilla. 64-letni kitarist je umrl po zapletih na pljučih, potem ko se je dva tedna zdravil v eni izmed londonskih bolnišnic, piše Guardian.

Zbolel je, ko se je konec novembra vrnil z gostovanja na Kitajskem. Potek njegove bolezni je presenetil njegove zdravnike, zdaj pa je dobro znan; hitro poslabšanje stanja, nizek nivo kisika in odpovedovanje organov.

Potem ko se je začela širiti epidemija z novim koronavirusom in s tem tudi nove ugotovitve, je vdova pokojnega glasbenika posumila, da je bil njen partner v resnici ena prvič žrtev covid-19, njene domneve je delno potrdil tudi pulmolog umrlega.  

Nasprotujoči si podatki

Na podlagi genske analize novega koronavirusa znanstveniki menijo, da je virus prešel na ljudi na Kitajskem konec novembra ali v začetku decembra lani. Medtem ko je Kitajska Svetovni zdravtveni organizaciji prijavila, da je bil prvi primer zabeležen 8. decembra, vladni podatki, do katerih so se dokopali novinarji South China Morning kažejo na to, da je bil prvi primer v resnici obravnavan že 17. novembra.

Prvi uradni primer v Veliki Britaniji je bil medtem zabeležen 31. januarja, ko sta bila na virus testirana dva kitajska državljana.

Pozivi, da se raziščejo primeri

Brez jasne informacije glede tega, kaj se je v resnici dogajalo na Kitajskem konec lanskega leta, je težko predvidevati, ali je virus prišel v Veliko Britanijo pred tem, ko je bil uradno zabeležen prvi primer, pravijo zdravniki.

Svetovna zdravstvena organizacija je pozvala vse države, da še enkrat preverijo vse sumljive primere, da bi se čim bolj razumelo kroženje virusa. Apel zdravnikom širom sveta se glasi, da naj preverijo vse primere zapletov na pljučih v zadnjih tednih lanskega leta.

Že do današnjega dne se je pokazalo več primerov, ki nakazujejo, da je bil virus na evropskih tleh prisoten bistveno prej, kot se je sprva domnevalo. Zakaj je torej do epidemij prišlo z zamikom? Možnih odgovorov je več, piše Guardian.

Covid-19 Koronavirus Slovenija Slabe novice glede novih okužb s covid-19 v Sloveniji

Zakaj je virus toliko časa tlel?

Kot odgovarjajo različni znanstveniki, je eden izmed možnih odgovorov ta, da je potrebno določeno število okuženih, da se epidemija v resnici razmahne. Prav tako ni vsak okuženi enako nevaren okolici.

Eden izmed možnih odgovorov je tudi ta, da je bil potek bolezni pri prvih okužbah asimptomatski, lahko da se je tiho širil med ljudmi in si utiral pot do ranljivejših skupin.

Vdova omenjenega glasbenika je odločena priti stvari do dna oziroma odgovoriti na vprašanje, kaj je v resnici povzročilo njegov prezgodenj odhod. Javno se je pri tem vprašala, koliko smrti bi lahko preprečili, če bi bilo pri podatkih več transparentnosti, na podlagi katere bi bili lahko odgovori javnega zdravstva hitrejši in bolj učinkoviti.

Bojana Beović V primeru drugega vala Slovenija Dr. Beovićeva meni, da bo to za Slovenijo največji zalogaj

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • 31d2cb75bba7a057b2d837348db07ecb8f4a128c 12:54 02.junij 2020.

    ranocel0ki niso zganjali panike in nas niso že prej pripeljali v svoj fašizem, ki nas bo "odrešil bolezni in smrti". ali pa življenja. samo je to je, drugo pa nič novega pod soncem.