Svet
81 ogledov

Je letalo obrnilo nazaj?

Boeing 777
1/12
Žurnal24 main
Malezijske oblasti s pomočjo ameriškega FBI-ja in posnetkov kamer preiskujejo, kdo sta potnika, ki sta na letalo vstopila z lažnimi dokumenti. Vojaški radar je pokazal, da je pilot obrnil letalo in se želel vrniti. Vse glasneje se omenja, da je bilo letalo ugrabljeno in da je šlo za teroristično dejanje.

Preiskovalce najbolj bega to, da pilot izginulega letala ni poslal klica na pomoč, kar je zelo neobičajno. Vremenske razmere so bile za letenje dobre. Kljub temu se vse glasneje omenja možnost, da so letalo ugrabili teroristi. "Vse informacije, ki smo jih zbrali skušamo združiti v smiselno celoto. Vojni radar je pokazal, da se je letalo poskušalo vrniti," je dejal šef malezijskih letalskih sil Rodzali Daud.

Oblasti zdaj preverjajo vsako podrobnost. Sumijo, da je bilo letalo tarča terorističnega napada.

Mediji so že v soboto poročali, da sta se dva od potnikov na letalo vkrcala z ukradenima potnima listoma evropskih držav, ugiba se, da sta bila Ukrajinca. Zato so se že pojavila ugibanja, da bi lahko bilo letalo tarča terorističnega napada. Kot so sporočile malezijske civilne letalske oblasti, zdaj preučujejo video posnetke oseb, ki sta se vkrcali z ukradenima potnima listoma.

Je letalo obrnilo?

Malezijske reševalne ekipe so zaradi podatkov z vojaškega radarja, ki je pokazal, da obstaja verjetnost, da je letalo obrnilo, razširile krog iskanja tudi na zahodno obalo, so v nedeljo zjutraj sporočili iz malezijskih vojaških sil, ki vodijo operacijo iskanja. Ostanke letala trenutno v Južnokitajskem morju išče 22 malezijskih letal in 40 ladij. Poleg tega jih v svojih ozemeljskih vodah iščejo tudi vietnamske oblasti.

Pričakujejo najhujše

Letalo z 239 osebami na krovu je še naprej pogrešano. Na morju opazili naftni madež, razbitin letala, ki je najverjetneje strmoglavilo, še niso našli.

Letalo družbe Malaysia Airlines je, ki je imelo na krovu 227 potnikov iz 14 držav, vključno z dvema dojenčkoma, ter 12 članov posadke in je letelo iz Kuala Lumpurja v Peking, je še naprej pogrešano. Predvidevajo, da je strmoglavilo.

Glavni izvršni direktor družbe Ahmad Džauhari Jajha je v soboto zjutraj z globokim obžalovanjem sporočil, da so izgubili vsak stik z letom MH 370 in so sprožili iskalno akcijo.

Nemška tiskovna agencija pa je poročala, da je letalo strmoglavilo v morje, 153 milj od vietnamske obale. "Lahko potrdim: Letalo je strmoglavilo in ne velja več za pogrešano," je za vietnamske medije po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal vodja reševalcev Pham Hoai Giang.

Vietnamska letala poročajo, da so na morju opazili naftni madež, razbitin še niso našli.

Ukradena potna lista

Med 227 potniki na letalu na bi bila tudi državljan Italije in Avstrije. Vendar se je izkazalo, da ju ni bilo na letalu, saj sta bila njuna potna lista v preteklih letih ukradena na Tajskem.

Malezija padca letala ni potrdila

Malezija uradnega strmoglavljenja letala še ni sporočila. Malezijski minister za transport Hishammuddin Husein je dejal, da malezijska vlada trenutno "nima informacij" ali potrditve, da je pogrešano malezijsko potniško letalo strmoglavilo. Ob tem je Vietnam pozval, naj čim prej posreduje podrobnosti.

"Smo izjemno zaskrbljeni. Novica nas je vznemirila. Še vedno upamo, da so potniki na varnem," v izjavi za agencijo Reuters upanja v soboto še ni izgubil kitajski zunanji minister Wang Yi.

Iščejo ga vsi

Zanesljivih informacij o tem kje natančno se je stik z letalom izgubil še ni. Kitajska tiskovna agencija Xinhua poroča, da je bilo to nad Vietnamom, vendar pa vietnamske oblasti uvodoma o tem niso vedele nič. Xinhua je kasneje prenesla poročila vietnamskih medijev, da so signal iz pogrešanega letala odkrili 222 kilometrov jugozahodno od južne province Vietnama Ca Mau.


Številne ladje in letala že ure na mestu, kjer je bil vzpostavljen zadnji kontakt, iščejo sledi letala, a zaman. "Iskali bomo tako dolgo, kot bo potrebno," je zagotovil malezijski premier Najib Razak in novinarjem dejal, da letalo išče 15 zračnih plovil, šest vojaških ladij in trije patruljni čolni mornarce. Svoje reševalne čolne in dva helikopterja je za namen reševanja poslal tudi Vietnam, letalo iščejo tudi ekipe iz Kitajske, Filipinov, Singapurja.

Svojci potnikov so jezni

Kitajski svojci potnikov so jezni. Letalski družbi očitajo, da jih "drži v temi". Na slabo obveščanje odgovornih opozarjajo tudi mediji. "Nikogar od letalske družbe ni tukaj, da bi nam pokazal obraz. Zaprli so nas v sobo in dejali, naj čakamo," je dejal eden od Kitajcev, ki je imel na letalu svojce in je skupaj z drugimi obupanimi ljudmi, ki pogrešajo svoje najbližje, zbran v enem od hotelov blizu letališča v Pekingu.

"Hočemo, da se pokažejo pred nami in nam dajo seznam potnikov," je dejal neimenovan moški, drugi pa je zbranim novinarjem dejal: "Z nami delajo slabše kot z živalmi."

V Kuala lumpurju so iz Malaysia Airlanes sorodnikom sporočili naj pridejo s potnimi listi na letališče, od koder bodo poleteli na mesto strmoglavljenja, ki pa zaenkrat še ni bilo potrjeno. Okoli 20 do 30 družin stran od novinarjev varujejo policisti.

Črno leto za Boeing

To je že druga huda nesreča z letalom boeing 777 v zadnjem letu dni. Lani je na letališču v San Franciscu med pristajanjem strmoglavilo letalo vrste boeing 777 južnokorejske letalske družbe Asiana Airlines, ki je bilo na poti iz Seula. Po trdem pristanku se je letalo z 290 potniki in 12 člani posadke vžgalo. Trije potniki so umrli, 180 je bil oranjenih.

Komentarjev 3
  • zic 08:44 09.marec 2014.

    grozno, ubogi svojci.

  • nostradamus 08:21 09.marec 2014.

    raje zagaj kot da klatis nepreverjene neumnosti

  • Marusha Love-Games 21:06 08.marec 2014.

    Na tej strani piše, da je letalo srečno pristalohttp://www.flightstats.com/go/FlightStatus/flightStatusByFlight.do?id=344940840&airlineCode;=MH&flightNumber;=370