Svet
16001 ogledov

Je Merklova sploh dojela, kaj se ji je zgodilo na Hrvaškem?

Angela Merkel na predvolilnem shodu HDZ na Hrvaškem
1/3
epa
Na predvolilni shod HDZ, ki je bil v zagrebški Ciboni, je prišla tudi Angela Merkel. Predvajali so ji Thompsona .

Od vseh držav EU, je Merklova na predvolilni shod stranke, članice Evropske ljudske stranke, prišla prav na Hrvaško. Glede na število evropskih poslancev, ki jih ima Hrvaška, ima HDZ visok delež, poleg tega je hrvaški premier Plenković v tej politični družini menda precej vpliven, a klub temu hrvaški portal index.hr ocenjuje, da je glavni razlog obiska, da bo Hrvaška čez pol leta prevzela predsedovanje EU.

A index ugotavlja, da ji je Andrej Plenković, ki se predstavlja kot sodoben politik, privržen evropski ideji, predstavil Pliberk, Thompsona in Tuđmana.

29-letni Karlo Ressler, ki je nosilec liste HDZ in se predstavlja kot novi obraz stranke, je tako na odru povedal, da je z mislimi v Pliberku, ki ga je označil za eno največjih tragedij hrvaškega naroda. Člani stranke so to izjavo fanta, ki je rojen 44 let po teh dogodkih, pospremili z ovacijami.

Avstrijska policija je ob koncu sobotne slovesnosti v spomin na hrvaške žrtve povojnih pobojev v Pliberku prijela 48-letnega Hrvata, ki je dvignil roko v nacistični pozdrav. Prijeti je v celovškem zaporu, najverjetneje pa ga bo doletel izgon iz Avstrije in prepoved bivanja v tej državi.

Viljem Julijan | Avtor: facebook facebook

Potem so Merklovi zavrteli Thompsona, kontroverznega pevca, katerega nastopi so prepovedani v polovici Evrope, tudi pri nas so nastop prepovedali. Na zborovanju HDZ sicer ni nastopil Thompson, so pa odigrali izvedli njegovo pesem Lijepa li si.

Plenković je na nastopu grmel nad sovražniki HDZ, poveličeval prvega predsednika države Franja Tuđmana in obljubil, da bo namignil, da bo spremenil datum praznovanja državnosti. Zdaj je na Hrvaškem dan državnosti tako kot v Sloveniji 25. junija, v spomin na razglasitev državnosti v saboru, Plenkoviću pa se zdi bolj primeren dan za praznovanje 30. maj, ko se je leta 1990 prvič sestal demokratično izvoljen hrvaški sabor. Ta dan je bil do leta 2001 Dan državnosti, a je leva vlada datum praznovanja spremenila.

Index izpostavlja še paradoks, da je vodilni kandidat Evropske ljudske stranke opozarjal na nevarnosti nacionalizma, medtem ko so HDZ-jevci govorili o Pliberku in peli Thompsonovo pesem.

Angela Merkel na predvolilnem shodu HDZ na Hrvaškem | Avtor: epa epa

Angela Merkel je v predvolilnih reklamah (kot reformatorja v pravosodju!) podprla tudi Iva Sanaderja, ki je zdaj v zaporu, in Jadranko Kosor, na predvolilnem shodu pa je bila tokrat prvič.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • Fuksa123 11:42 31.maj 2019.

    Super

  • lotus 22:28 20.maj 2019.

    Thompson zakon,če gdo razume sporočila besedil njegovih pesmi,!,,oj zdaj pa bo,,,,,dejmo

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 10:01 20.maj 2019.

    Ta ženska je potop evrope,pripeljala je vojno,vprašanje je samo gdaj se začne. Toliko sovraštva koliko je zdaj,je strašno.