Svet
469 ogledov

Jedrska elektrarna "popolnoma izven nadzora"

jedrska elektrarna Zaporožje Epa
Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je opozoril na izredno nestabilne in občutljive razmere v elektrarni Zaporožje. Nujen bi bil inšpekcijski pregled jedrske elektrarne.

"Obstaja seznam stvari, ki se ne bi smele zgoditi v nobenem jedrskem objektu," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudaril generalni direktor IAEA Rafael Grossi glede razmer v jedrski elektrarni Zaporožje. Tako ali drugače so bila kršena vsa načela jedrske varnosti in tega ne smemo dovoliti, je dejal na novinarski konferenci na sedežu Združenih narodov v New Yorku.

Jedrska elektrarna v mestu Energodar v pokrajini Zaporožje, ki s šestimi reaktorji velja za največjo v Evropi ter deseto največjo na svetu, je pod ruskim nadzorom že od prvih dni vojne v Ukrajini.

Grossi je dejal, da je nujno potreben inšpekcijski pregled IAEA za preverjanje tehnične varnosti elektrarne. Zaskrbljen je, ker ukrajinsko osebje elektrarne, ki je v Zaporožju pod poveljstvom ruskih okupatorjev, ne more ustrezno opravljati svojih nalog.

jedrska elektrarna Zaporožje Ukrajina | Avtor: Profimedia Profimedia

Elektrarna kot ščit?

Obenem pa se pojavljajo opozorila, da naj bi ruske sile Zaporožje uporabljale za skladišče orožja in krinko za izvajanje napadov na ukrajinske sile. "Ali je res, da je v bližini reaktorjev shranjeno eksplozivno in drugo orožje?" je vprašal Grossi.

Inšpektorji IAEA trenutno zelo težko pridejo na vojno območje v Zaporožju; za to IAEA ne potrebuje le soglasja Ukrajine in podpore Združenih narodov, ampak bi se morala dogovoriti tudi z Rusijo, ki je okupirala območje.

V začetku tedna je ameriški državni sekretar Antony Blinken opozoril, da obstajajo verodostojna poročila, da Rusija objekt uporablja kot nekakšen ščit, saj z njegove bližine izstreljuje rakete in strelja na ukrajinske sile. Po drugi strani pa ni mogoč protinapad zaradi izjemne nevarnosti jedrske nesreče, je opozoril.

Če bi elektrarna zaradi morebitne okrepitve spopadov na območju izgubila električno energijo, rezervni generatorji in akumulatorji še vedno ne zadostujejo za hlajenje ne le šestih reaktorjev, temveč tudi velikih bazenov visoko radioaktivnega porabljenega goriva, je po poročanju Deutsche Welle opozoril Shaun Burnie, strokovnjak za jedrsko energijo pri organizaciji Greenpeace East Asia.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Idioti 09:25 05.avgust 2022.

    Nas želite prepričati , da Rusija , ki je naredila to jedrsko elektrarno in je članica poola in s tem obvezana na varnost tako z atomskim orožjem kot z izkoriščanjem v miroljubne namene , NE ZNA VODITI JEDRSKE ELEKTRARNE ?Nas ...prikaži več želite v to prepričati ? Če je kdo ogrozil to JE so to bedaki iz vojske UA , ki so se v njej branili ! Zato je porušen del upravne - ADMINISTRACIJE- zgradbe . In zdaj naj bi Rusi ogrožali varnost in sami sebe ubili ter uničili vzhodno UA za katero se borijo ?

  • Avatar Ferenc
    Ferenc 14:15 04.avgust 2022.

    Neverjetno kako velika razlika je med šalabajzerskim 24ur.com in žurnalom24...in prvi naj bi bil najboljši novičarski portal v regiji ?

Sorodne novice