Svet
11288 ogledov

Strah od jedrske vojne. To je danes povedal Putin.

Vladimir Putin Epa
Na sedežu Združenih narodov v New Yorku se je danes začela deseta pregledna konferenca Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja. Udeležencem Putin poslal sporočilo.

"V jedrski vojni ne more biti zmagovalca in takšna vojna se ne sme začeti," je danes poudaril ruski predsednik Vladimir Putin, ki se je s svojim sporočilo obrnil na udeležence konferenca Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja. "Kot država podpisnica dogovora o neširjenju jedrskega orožja Rusija dosledno spoštuje dogovore," je še po poročanju agencije Reuters dodal ruski predsednik. 

Izpostavil je, da je dogovor o neširjenju tovrstnega orožja v več kot pol stoletja obstoja postal eden ključnih elementov mednarodnega sistema varnosti in strateške stabilnosti. "Prepričani smo, da imajo vse države, ki se obnašajo v skladu z dogovorom, pri tem pravico do civilne jedrske energije in to brez dodatnih predpogojev."  

Udeleženke zavračajo grožnje Rusiji

Konference, ki bo trajala do konca meseca,se udeležuje tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. Uvodni nastopi govornikov so predvsem zavrnili grožnje Rusije z uporabo jedrskega orožja v primeru posredovanja Nata v Ukrajini.

NPT velja od leta 1970, pregledna konferenca pa poteka na vsakih pet let. Nazadnje je bila sicer leta 2015, ko se državam članicam ni uspelo dogovoriti o sklepnem dokumentu zaradi sporov glede Bližnjega vzhoda. Tokratna konferenca tako poteka z dvema letoma zamude, ker so jo pred dvema letoma zaradi pandemije covida-19 preložili.

Bistvo NPT je, da se je pet stalnih članic Varnostnega sveta ZN, ki imajo jedrsko orožje (ZDA, Kitajska, Rusija, Velika Britanija in Francija), v njej zavezalo, da bodo delovale v smeri jedrske razorožitve, preostale države sveta pa da tega orožja ne smejo dobiti.

Fajonova: Slovenija za svet brez jedrskega orožja 

Fajonova je v svojem prvem ministrskem nastopu na sedežu ZN v New Yorku opozorila, da se Evropa zaradi ruske agresije na Ukrajino sooča z enim najizrazitejših poslabšanj varnostnega okolja v zadnjih desetletjih. Rusijo je pozvala, naj preneha s sovražnostmi in se umakne z ukrajinskega suverenega ozemlja.

Rusijo je pozvala, naj preneha groziti z jedrskim orožjem, vse države, ki tega še niso storile, pa, da se pridružijo NPT kot države brez jedrskega orožja. Slovenija ostaja zavezana svetu brez jedrskega orožja, je dejala in med drugim izrazila podporo nadaljevanju pogajanj o jedrskem razoroževanju med ZDA in Rusijo, v katera bi se morala vključiti tudi Kitajska.

zemeljski plin EU Svet Evropska komisija: Moramo se pripraviti na najhujše Tanja Fajon Kijev Slovenija Tanja Fajon prispela v Kijev

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
 • osojnikowski 20:15 02.avgust 2022.

  Brez jedrskega orožja bodo spet velike vojne...je koristno! Putin bi sprožil, samo ljudje okrog njega živijo v realnem svetu...imajo žene, otroke, položnice, itd, on pa živii v nebesih...

 • bobubob 18:28 02.avgust 2022.

  Še dobro, da smo tako celostno poučeni o resničnih razmerah po svetu. Hvala našim pogumnim neodvisnim medijem. Neodvisnim od resnice. Mnenje zarotnika.

 • Avatar Hribar65
  Hribar65 06:03 02.avgust 2022.

  SLAVA RUSIJI - Z -