Svet
27 ogledov

Junaki ganljive zgodbe o rudarjih

Čilski predsednik se je pred reševanjem srečal z družinami rudarjev. (Foto: Reut Žurnal24 main
33 rudarjev je v rudniku bakra San Jose kar 70 dni čakalo na rešitev. Usodo rudarjev, ki so postali nacionalni junaki, je napeto spremljal ves svet. Kdo vse si je še zaslužil hvalo pri reševanju?

V prvi vrsti so največji junaki rudarji, za usode katerih je trepetal ves svet. Večina rudarjev je prejela ponudbe za intervjuje, ne manjka pa niti ponudb za filme in knjige, ki bi opisovale grozljivo dogajanje pod zemljo. Rudarji so sklenili, da o grozljivi izkušnji še nekaj časa ne bodo dajali nobenih izjav, najeli pa so tudi odvetnika, ki naj bi napisal pogodbo, po kateri se dobiček med rudarje razdeli enakopravno.

Ljudje verjamejo, da bo največja zvezda med rudarji postal Mario Sepulveda, ki je med ujetništvom pod zemljo beležil vse, kar se je dogajalo, in poskrbel za vse posnetke, ki so jih rudarji poslali svojim družinam. Rudarji imajo že zdaj vso medijsko pozornost večine medijev po vsem svetu, od 20 podjetij pa so dobili tudi več kot tisoč ponudb za delo.

Pohvale politikom
Januarja letos so Čilenci za predsednika izbrali Sebastiana Pinero, ki je po zmagi napovedal, da bo iz Čila naredil "najboljšo državo na svetu". Po rudarski nesreči je dobil priložnost, 23. avgusta, ko so od rudarjev prejeli sporočilo, da so živi, pa je dejal: "Trajalo bo mesece, da jih spravimo iz rudnika. Ni važno, koliko časa bo trajalo, samo da bo imela zgodba srečen konec." Pinera je bil ves čas na tekočem z dogajanjem v rudniku, med reševanjem pa je bil od samega začetka na prizorišču. Njegova priljubljenost v Čilu je presegla 70 odstotkov.

Poleg predsednika države pa je pri reševanju rudarjev veliko sodeloval tudi zdravstveni minister Laurence Golborne, ki je sodeloval z novinarji po vsem svetu in javnost obveščal o zdravstvenem stanju rudarjev. Njegova priljubljenost je skočila na 85 odstotkov, nekateri mediji pa so ga že označili za najbolj popularnega človeka v Čilu. Priljubljen je postal tudi inženir Andre Sougarre, ki je vodil vrtanje. "Je sposoben, karizmatičen in simpatičen," so se glasili nekateri od napisov v časopisih.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Tretepetali vsi – od Nase do nogometašov

Podjetje Schramm Inc iz Pensilvanije je znano po svojih strojih za vrtanje. S svojimi stroji, med katerimi je bil tudi vrtalnik Schramm T-130, so izvrtali jašek, skozi katerega so rešili rudarje. Boljše reklame si podjetje verjetno ne bi moglo predstavljati. Pri reševanju je pomembno vlogo odigral tudi rudnik Codelco, saj je bilo v šestnajsterici kar deset reševalcev iz omenjenega rudnika. Svetovno priznano podjetje Oakley, ki proizvaja očala, je rudarje založilo s svojimi proizvodi.

Tudi različne organizacije so pokazale svojo dobrosrčnost, med drugim so rudarjem svojo podporo poslali tudi številni nogometni klubi. Igralci Real Madrida so se podpisali na majice in rudarje povabili na tekmo v glavno mesto Španije. Manchester United je čilskim junakom poslal enako ponudbo, igralec Barcelone David Villa pa je ves čas spremljal reševanje rudarjev in jim poslal majice s svojim podpisom. Nasa je v Čile poslala svoje strokovnjake, ki so rudarjem svetovali, kako najlažje preživeti ujetništvo 700 metrov pod zemljo, pomoč pri reševanju pa so čilskim oblastem ponudila tudi številna druga podjetja po vsem svetu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.