Slovenija
246 ogledov

Jure Poglajen: "Pomoč bo prišla v prave roke."

Begunci, Lezbos Jure Poglajen
Jure Poglajen in David Zorko sta na Lezbosu nameravala preživeti počitnice, nato pa sta se odločila pomagati beguncem. Skupaj s humanitarno organizacijo Adra zbirata materialno humanitarno pomoč, ki jo bodo razdelili tistim beguncem, na katere so druge organizacije pozabile.

"Begunci na Lezbosu najbolj potrebujejo čevlje, v vročini pešačijo 65 kilometrov v hrib in so jim večinoma že razpadli. Potrebujejo športne čevlje, take, v katerih lahko hodijo," pravi Jure Poglajen, ki bo skupaj z Davidom Zorkom pomaga beguncem v Molivosu na Lezbosu. "Na Lezbosu sva imela plačan dopust. Nato sva videla, kakšne so razmere. Odločila sva se, da greva vseeno in da bova pomagala," pojasni Poglajen.

Ostali brez pomoči

"Begunci v Molivosu ne dobivajo skoraj nobene humanitarne pomoči ne od vlade, ne od UNHCR. Vse kar dobijo, so le donacije iz tujine," razlaga. Število beguncev se v Molivosu spreminja iz dneva v dan, so dnevi, ko jih je tam okoli dvesto, drugič okoli 800.

"Jaz sem stomatolog, David je veterinar, osnovno zdravstveno oskrbo lahko nudiva oba. Največ jih je prehlajenih, veliko podhlajenih po brodolomih, številni opečeni od močnega sonca," pove Poglajen. Pomagala sta tudi otroku, ki je po operaciji na srcu med brodolomom izgubil zdravila, ki jih nujno potrebuje. "Po posvetu s slovenskim pediatrom in splosno zdravnico, smo ga primerno oskrbeli."  S humanitarnimi prispevki Slovencev kupujeta tudi vodo, hrano in druge potrebščine.

Begznci, prostovoljci | Avtor: Jure Poglajen Jure Poglajen

Prodali vse svoje imetje

"Begunci so vsi, stari, mladi, izobraženi, revni, bogati. Med njimi so tudi majhni otroci in novorojenčki." Največ je največ Sirijcev, Afganistancev in Iračanov, bežijo pa tudi številni Somalijci. "Sirci bežijo pred režimom Al Bašarija, pred Al Kaido, pred Islamsko državo. Kot razlagajo, nikjer v državi ni več prostora, kjer bi lahko mirno živeli," razlaga Poglajen. "Prodali so vse svoje imetje. Nekaterim ni uspelo niti to."

Begunci, lezbos | Avtor: Jure Poglajen Jure Poglajen

1200 evrov za pot iz Turčije do Grčije

Za prevoz med Turčijo in Grčijo mora vsak begunec plačati med 1200 in 1500 evrov, za otroka polovico cene. "Prevozniki na čolne, namenjene 15-im ljudem trpajo po 50 ljudi. Če na prenapolnjen čoln nočejo stopiti, jih nemalokrat v to prisilijo z orožjem.Večinoma gre za čolne iz druge roke, polne vode. Številni doživijo brodolome, ravno danes so z morja ponovno rešili 150 sirskih beguncev. Ko se nahajajo v mednarodnih vodah, jih velikokrat oropajo, poberejo jim gorivo in jih pustijo tam, prepuščene na milost oziroma nemilost morja," razlaga Poglajen.

"Srečali se bomo v Sloveniji"

Nihče ne verjame, da je vrnitev domov možna. "Pričakujejo, da bodo dom in delo našli drugje. Največ jih želi v Nemčijo, Belgijo, Švedsko in na Finsko," pravi Poglajen, ki je prepričan, da bo številne begunce, ki jim je pomaga na Lesbosu, zdaj srečal še doma, v Sloveniji. "Zagotovo bom pomagal tudi v Sloveniji. Nabral sem precej izkušenj tudi glede kulturnih razlik, vem, kaj je treba narediti in tudi kako."

Begunci | Avtor: Jure Poglajen Jure Poglajen

Komentarjev 36
  • Žurnalček 10:18 29.avgust 2015.

    Naredila ga je Amerika in naj pošlje ladje in prepelje ta rezultat njihovih kretenizmov po svetu , k seb domov!

  • Žurnalček 10:16 29.avgust 2015.

    Jaz ne dam niti kozarca mrzle vode !!

  • puksicd 10:05 26.avgust 2015.

    Ko so ble pred leti hude poplave v Slo nisem teh tipov videl na Žurnalu ...