Svet
85 ogledov

Kako bo videti svet čez 10 let?

Ameriški marinci EPA
Ameriška nevladna agencija Stratfor napoveduje velike spremembe v naslednjem desetletju. Najbolj črnoglede so napovedi za Evropsko Unijo. Bodo res nastale štiri Evrope?

Nevladna agencija Stratfor na situacijo v svetu gleda iz ameriškega zornega kota. Izpostavljajo, da Rusija ne bo razpadla, a bo na njemem robu nastala kopica polavtonomnih regij.

Kot vzroke za to navajajo slabljenje politične oblasti v Moskvi, kot tudi vse šibkejši rubelj, nizke cene nafte in naraščanje stroškov za vojsko. Pri Straftorju menijo, da to utegne povzročiti nove težave, predvsem pri zaščiti nuklearnega in lansirnega orožja, ki je raztreseno po celotnem ozemlju Rusije.

Nemčija bi izgubila največ

Največji del raziskave se nanaša na EU in slabljenje notranjih evropskih političnih vezi. Stratfor v naslednjem desetletju kot najbolj rizično vidi Nemčijo, gospodarsko silo, ki je izvozno usmerjena in ima največji interes ter dobiček od skupnega ekonomskega prostora v EU. 

Če bo Evropa začela razpadati, potem bi se lahko Nemčija znašla v veliki krizi, taki, kot je pred leti zajela Japonsko. V tej situaciji bi utegnila veliko dobiti Poljska, država, ki že danes svojo ekonomsko rast in velikost pretvarja v ekonomsko moč. Pri ameriški agenciji menijo, da bo Poljska pridobila na pomembnosti zato, ker meji na Rusijo in zato, ker se vse bolj povezuje z ZDA.

Za EU pri Stratforju ne menijo, da bo tudi nujno razpadla, ampak, da ne bo več obstajal prostor brez carinskih in ekonomskih ovir, izpostavljajo pa rast agresivnega regionalizma in nacionalizma. Agencija predvideva nastanek štirih Evrop, skupin držav, ki se bodo povezale glede na medsebojne bilateralne in multilateralne sporazume: vzhodna Evropa, zahodna Evropa, Velika Britanija in Skandinavija.

V nerazvitih delih Kitajske bodo zahtevali svoj delež 

Stanje na Bližnjem Vzhodu, kjer nekaj arabskih držav poskuša obdržati status politične enititete - v prvi vrsti Sirija in Irak, bo privedlo do tega, da bosta Turčija in ZDA morale ostati zaveznici v regiji, še močnejši kot sta to danes. Tudi zaradi ščitenja Turčije s strani ZDA pred Rusijo.

Za Kitajsko so zapisali, da še ni v krizi, čeprav se njena vrtoglava dolgoletna ekonomska rast zmanjšuje. To bo vladajočim povzročilo velike težave. Izbruhnili naj bi dodatni notranji spori, ker so do zdaj ekonomsko pridobivali kraji ob obali in ob reki Jangce. Pri agenciji menijo, da bo v manj razviti notranjosti države zahtevali svoj delež in ga bodo verjetno tudi dobili, naj bi pa to sprožilo nasprotovanje v bolj razvitih krajih.

V povezavi z Japonsko omenjajo močno mornarico, ki bo želela imeti večji vpliv v Kitajskem morju in Indijskem oceanu, kjer moč ZDA in Kitajske v zadnjih letih upada. 

Svet leta 2026 pri Stratfordu vidijo kot planet rastočega političnega in ekonomskega kaosa, v katerem bodo ZDA igrale manjšo vlogo. Pri tem menijo, da bodo ZDA zaradi vse manjšega izvoza in rasta ekonomije tudi manjkrat posredovale v nepredvidljivih regijah.

Komentarjev 3
  • Nevtrino 21:06 12.marec 2016.

    "...Nevladna agencija Stratfor na situacijo v svetu gleda iz ameriškega zornega kota...."----Seveda gleda iz ameriškega, saj so vse svi...je po svetu ameriško maslo. ZDA ciljano razbijajo EU, ker imajo od tega največ koristi. Evropejci smo pravi bedaki, da ...prikaži več se pustimo vleči za nos tem ameriškim bar... Vse begunce z Bližnjega vzhoda in severne Afrike bi morali prevzeti Američani, ker so godljo skuhali oni.

  • endrug 19:45 12.marec 2016.

    Kot ponavadi popolnoma zgrešeno z ameriške strani. Zakaj sploh objavljate nekaj takega?

  • 2trj7h+ea23myhhpzsg4 17:30 12.marec 2016.

    Ne napoved, to so njihove želje in cilji!