Svet
4889 ogledov

Kamera ujela zrušenje ogromnega stolpa

Bejrut silos požar Reševalni pas/Twitter
Oblasti se bojijo, da se bodo zrušili še nadaljnji deli ogromne strukture.

Iz pristanišča v libanonski prestolnici Bejrut so v nedeljo - le nekaj dni pred drugo obletnico katastrofalne eksplozije, ki je opustošila velik del mesta - poročali o zrušenju dela silosov za skladiščenje žita. Na silosih sicer že dva tedna gori požar, zdaj pa sta se dva stolpa zrušila. Mediji so poročali o ogromnem oblaku dima in prahu.

Ogromni silosi so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP absorbirali velik del uničujoče eksplozije, ki je 4. avgusta 2020 odjeknila v bejrutskem pristanišču in povzročila veliko opustošenje. Več kot 200 ljudi je bilo ubitih, več kot 6500 ranjenih.

Silos je takrat pred posledicami eksplozije zaščitil obsežna območja na zahodu Bejruta. Pred dvema tednoma pa je tam, domnevno zaradi fermentacije zalog žita ob visokih poletnih temperaturah, izbruhnil požar. Oblasti se bojijo, da se bodo zrušili še nadaljnji deli ogromne strukture, v kateri je spravljenih na tisoče ton koruze in pšenice.

Libanonska vlada je sicer iz varnostnih razlogov že aprila odredila porušenje skoraj 50 metrov visokih silosov, v katerih so v preteklosti hranili tudi več kot 100.000 ton žit, v zadnjih dveh letih pa so postali nekakšen simbolni opomin na katastrofo avgusta 2020. Porušenje so nato preložili, tudi zaradi pritožbe svojcev žrtev eksplozije, ki želijo silose ohraniti kot spomenik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice