Svet
6406 ogledov

Kaos pri sosedih: Razglasili rdeči alarm, piha orkanska burja, avti stojijo

Orkanski veter na Hrvaškem Hrvoje Jelavic/PIXSELL
To naj bi bil šele začetek ...

Podobno kot v Sloveniji je tudi na Hrvaškem prišla sprememba vremena in poleg tega, da se je precej ohladilo, po državi piha močan veter, zato je občutek mraza še večji. Danes ponoči je bil veter izjemno močan, občasno z burjo in orkanskimi sunki.

Najmočnejša burja je ob vznožju Velebita.

Vrsta prepovedi, prekinjen promet na avtocesti A1

Zaradi neurja z orkanskim vetrom še vedno veljajo rdeča vremenska opozorila na celotni jadranski obali, tudi v notranjosti Dalmacije. Prekinjene so številne trajektne, katamaranske in ladijske linije. Za določene skupine vozil veljajo prepovedi prometa. Zaradi neurja je padel del fasade v središču Šibenika.

Na Maslenici so res močni sunki v razponu od 65 do 160 km/h, poroča hrvaška nacionalna televizija. Zaradi tega so bili nekateri odseki zaprti, tako da je avtocesta A1 med priključkoma Sv. Rok in Posedarje zaprta za vse vrste vozil. Stari Maslenički most je odprt, pomembno pa je omeniti, da je za vse skupine vozil zaprta tudi državna cesta Maslenica - Zaton Obrovački, je opoldne za Dnevnik povedala novinarka.

Trenutno je edina odprta smer iz Dalmacije proti notranjosti za osebna vozila tista preko Obrovca, za ostale kategorije vozil pa smer Gračac-Knin-Kistanje. Težave so tudi v ladijskem prometu na območju Zadra. Ob celotni obali velja rdeči vremenski alarm. Zvečer naj bi se vreme umirilo, zato vremenoslovci svetujejo vsem, ki jim ni treba takoj na pot, naj svoje potovanje preložijo.

Sunki do 180 kilometrov na uro

Težave so tudi severneje, v Kvarnerju, kjer ob vznožju Velebita najmočnejši sunki burje dosegajo 180 kilometrov na uro. Jadranska magistrala med Karlobagom in Sveto Marijo Magdaleno je zaprta za vse skupine vozil, samo osebna vozila pa lahko vozijo po glavni cesti med Senjem in Karlobagom ter po avtocesti A6 med priključkoma Kikovica in Delnice.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar NickMason
    NickMason 18:18 04.april 2023.

    Tako kot milijon let do sedaj vsako leto