Svet
18 ogledov

Kardinali brez časopisov, radia in televizije

Nagovor papeža kardinalov Reuters
Vatikanski kardinali so sklenili, da se bo konklave začel v torek popoldne. V času odločanja so cerkveni veljaki povsem odrezani od ostalega sveta. Območje med hotelom, kjer prebivajo kardinali, in Sikstinsko kapelo je varovana cona.

V torek zjutraj se bo darovala maša (Pro eligendo Pontifice) v baziliki svetega Petra, po poldnevu pa se bodo kardinali zaprli v Sikstinsko kapelo in razpravljali ter dvakrat (če prvič ne bo izbran naslednik Benedikta XVI.) glasovali o novem papežu. Kandidat mora dobiti dve tretjini glasov vseh kardinalov, da bi bil izbran za papeža - torej vsaj 77 glasov od 115.

Povprečna starost kardinalov je 72 let. Več kot polovica kardinalov, ki izbirajo papeža, je iz evropskih držav. 60 jih je iz Evrope, 19 iz Južne Amerike, 14 iz Severne Amerike, 11 iz Afrike, 10 iz Azije in 1 iz Oceanije (George Pell iz Avstralije). Največ predstavnikov v kardinalskem zboru ima Italija (28), sledijo ZDA (11), Nemčija (6), Brazilija (5) in Španija (5).

Večino kardinalov "volivcev" je posvetil Benedikt XVI., kar 58 odstotkov. Preostale je imenoval Janez Pavel II. V kardinalskem zboru sta sicer še dva (imata prek 80 let in ne bosta volila), ki ju je posvetil še papež Pavel VI.

Osem kardinalov bo letos napolnilo 80 let, kar je zgornja meja za sodelovanje na konklavu. Najstarejši med možmi z glasovalno pravico je Nemec Walter Kasper, ki je 5. marca praznoval 80. rojstni dan, a lahko sodeluje na konklavu, saj je v deveto desetletje življenja vstopil po odhodu starega papeža (28. februar). Najmlajši v kardinalskem zboru je Indijec Baselio Cleemis Thottunkal, Filipinec Luis Antonio Tagle pa je dve leti starejši.

Novi papež v prvih dneh pontifikata v hotelu

Med konklavom bodo kardinali nastanjeni v hotelu Santa Marta znotraj vatikanskih zidov, številke sob bodo žrebali. Od tam bodo hodili v Sikstinsko kapelo na glasovanje. V omenjenem hotelu bo v prvem tednu ali dveh svojega pontifikata bival tudi novi papež. Zanj je pripravljen poseben apartma, v katerem je poleg spalnice tudi delovni kabinet. V hotelu bo novi poglavar Rimsko-katoliške Cerkve ostal, dokler ne bodo prostori v apostolski palači pripravljeni na vselitev novega naslednika svetega Petra. V hotelu Santa Marta je tudi spovednica, kjer bodo kardinali lahko opravili ta zakrament.

Kardinalov pri vstopu v Sikstinsko kapelo ne bodo fizično pregledali, da bi preverili, če imajo s seboj mobilne telefone. Na poti od hotela do kapele se kardinalom ne sme približati nihče, vse območje je varovana cona. V kapeli je natančno določen sedežni red udeležencev. V času konklava kardinale ne informirajo o dogodkih po svetu, ne dobivajo dnevnih časopisov, prav tako pa jim je prepovedano poslušanje radia in gledanje televizije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.