Svet
2238 ogledov

Kdo je moški, ki je napadel v Strasbourgu?

Strasbourg
Policija je potrdila, da je bil na seznamu nevarnih oseb.

Osumljenec naj bi bil v preteklosti obsojen tako v Franciji kot Nemčiji in naj bi v obeh državah kazni odsedel. Leta 2011 naj bi bil obsojen na dve leti zaporne kazni zaradi napada z nožem na 16-letnika. Pred dvema letoma je po poročanju France24 nanj postala pozorna protiteroristična enota, ko so bili iz zapora, kjer je prestajal kazen, obveščeni o njegovem nasilnem vedenju in zaradi verskega prozelitizma. Uvrstili so ga v kategorijo "fiche S", v kateri so ljudje, ki predstavljajo največjo nevarnost državi. Leta 2015 so francoske oblasti ocenjevale, da je v državi 10.500 takih oseb. 

Pred torkovim napadom je policija na njegovem domu izvedla hišno preiskavo, saj so ga iskali zaradi oboroženega ropa. Po informacijah drugega vira, na katerega se sklicuje prej omenjeni portal, naj bi bil povezan tudi s poskusom umora. Med preiskavo so v njegovem stanovanju našli granate.  

Strasbourg dan po napadu Naša novinarka v Strasbourgu Svet Streljanje v Strasbourgu: Na lovu za napadalcem, ki je ubil 2 človeka

29-letni moški je bil rojen in odrasel v Strasbourgu. Ima obsežno policijsko kartoteko, večinoma gre za rope, je dejal francoski notranji minister. Po tem, ko je njegov dom v torek zjutraj preiskala policija, je bil osumljenec na begu. 

Policija še preiskuje, kaj naj bi bil motiv za napad. Za zdaj ni znano, da bi bil povezan s katero od terorističnih skupin, prav tako ni nobena od skupin prevzela odgovornosti. 

Napadalec je s kraja dogodka pobegnil s taksijem, ki ga je ugrabil. Po besedah taksista, ki je nepoškodovan, je osumljenec ranjen. 

V iskalni akciji za pobeglim napadalcem sodeluje 350 pripadnikov varnostnih organov, tako specialnih enot policije kot vojske. Iščejo ga tudi ob pomoči dveh helikopterjev. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • maresem 17:13 12.december 2018.

    Je bil na seznamu nevarnih oseb... Pri nas v parlamentu je kar nekaj takih, predvsem na strani levih izdajalcev slovenstva.

  • Avatar Leon
    Leon 15:45 12.december 2018.

    Uvrstili so ga v kategorijo "fiche S", v kateri so ljudje, ki predstavljajo največjo nevarnost državi . Torej vsi vse vedo manjka samo pravo ukrepanje .