Svet
6647 ogledov

Ker se je dijakinje dotikal 'le' 10 sekund, bo odkorakal brez kazni

študenti Anže Petkovšek
Svoje dejanje je opravičil tako, da je dejal, "da se je zgolj šalil".

V Italiji je nedavna odločitev sodnikov požela velikanski val ogorčenja. Oprostili so namreč šolskega hišnika, ki je otipaval najstnico, saj le-to po njihovem mnenju ni trajalo dovolj dolgo. Zato dejanja ne dojemajo kot spolno nadlegovanje.

Dogodek se je pripetil 17-letni dijakinji srednje šole v Rimu. Kot je opisala, je s prijateljico hodila po stopnicah, ko je začutila, da so ji hlače padle, tuja roka pa se je dotaknila njene zadnjice in zgrabila njeno spodnje perilo. "Ljubica, saj veš, da sem se šalil," ji je izjavil moški, ko se je obrnila.

Incident se je zgodil aprila lani, dijakinja je 66-letnega hišnika Anotnia Avolo nemudoma prijavila. Ta je priznal, da je dijakinjo otipaval, a je dejal, da je šlo za šalo, poroča portal BBC.

Sprva obtožen, nato oproščen

Državni tožilec v Rimu je za hišnika zahteval tri leta in pol zapora, vendar je bil ta teden obtožbe oproščen. Sodniki so bili namreč mnenja, da to, kar se je zgodilo "ne predstavlja kaznivega dejanja", saj je trajalo manj kot 10 sekund.

Od razsodbe je "palpata breve" oziroma "kratko otipavanjepostalo pravi trend na Instagramu in TikToku v Italiji. Kot odgovor na oprostilno sodbo so Italijani na spletu pričeli množično objavljati posnetke, kjer se 10 sekund držijo za intimne predele. Posnetke je pogosto neprijetno gledati, vendar je njihov namen pokazati, kako dolgih je pravzaprav lahko 10 sekund.

Prvega je objavil igralec serije Beli lotus (White Lotus) Paolo Camilli, od takrat mu je sledilo na tisoče ljudi. Mnogi italijanski vplivneži so se pridružili gibanju ter objavili posnetek, ob njem pa zapisali, da se moški nimajo pravice dotikati ženskih teles, niti za sekundo, kaj šele za pet ali deset, poroča BBC. Mnogi so obenem izpostavili, da trajanje nadlegovanja ne bi smelo vplivati na strogost kazni. Vseeno pa so sodniki mnenja, da se je hišnik ni dlje časa dotikal, in da je izvedel zgolj "neroden manever brez poželenja".

Odziv žrtve na odločitev

Na odločitev sodnikov se je odzvala tudi že žrtev, ki je dejala, da zanjo to ni bila nikakršna šala. "Hišnik je prišel za mano, brez da bi karkoli rekel. Z roko je segel v moje hlače in spodnjice. Dotaknil se je moje zadnjice in me nato za intimne predele povlekel navzgor, kar me je bolelo. Zame to ni šala. Tako se starec ne bi smel šaliti z najstnico," je dejala 17-letnica za italijanski časopis Corriere della Sera. Dodala je še, da sta jo šola kot tudi sodni sistem izdala. "Začenjam razmišljati, da sem storila napako, ko sem zaupala institucijam. To ni pravica."

Obenem je dijakinja v strahu, da bi ta nedavna odločitev sodnikov odvrnila mlada dekleta od tega, da prijavijo svoje napadalce. "Zdelo se jim bo, da prijava nadlegovanja ni vredna. Vendar je to izjemno pomembno, saj tišina zaščiti napadalce."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Kmodri 15:50 13.julij 2023.

    Kriminalistična znanost pozna t.i viktomizacijo, kjer žrtev sama prispeva k nastanku KD. Vendar to ne opravičuje KD. Vseeno bi ga morali spoznati za krivega in mu dosoditi vsaj pogojno kazen, če je njegovo ravnanje tako majhno!

  • alen04 14:01 13.julij 2023.

    Rjuho čez glavo in 10 sekund mlatenja.

  • Avatar oven
    oven 13:59 13.julij 2023.

    Tastarga za 10 sekund obesiti za jaj...