Svet
21 ogledov

Kerry: "Severna Koreja ne bo sprejeta kot jedrska sila"

john kerry Yun Byung-se Reuters
Ameriški predsednik Barack Obama je v četrtek po pogovoru z generalnim sekretarjem Združenih narodov Ban Ki Moonom pozval Severno Korejo, da je čas, da preneha z napadalnostjo. Na obisku v južnokorejski prestolnici Seulu pa je bil ameriški državni sekretar John Kerry.

Ameriški državni sekretar John Kerry je danes v Seulu dejal, da mednarodna skupnost ne bo sprejela Severne Koreje kot jedrske sile in da bodo ZDA branile svoje azijske zaveznice v primeru napada. Dodal je, da se je Washington pripravljen pogajati, vendar le pod pogojem, če se Severna Koreja odpove jedrskemu programu.

" Ne ZDA ne Južna Koreja ne mednarodna skupnost, vsi smo enotni v tem, da Severna Koreja ne bo sprejeta kot jedrska sila, " je izjavil Kerry v izjavi za medije po srečanju z južnokorejskim zunanjim ministrom Yun Byung Sejem .

john kerry Park Geun-Hye  | Avtor: Reuters Reuters
Kerry je dejal, da bo severnokorejski voditelj Kim Jong Un naredil veliko napako, če bo teh napetih časih uresničil napovedi o izstrelitvi rakete.

" Če se bo Kim Jong Un odločil izstreliti raketo, bodisi preko Japonskega morja ali v kakšno drugo smer, bo zavestno ignoriral mednarodno skupnost. To bo velika napaka, ker bo dodatno osamil svojo državo, " je opozoril. Dejal je še, da Severnokorejci potrebujejo hrano, ne pa voditelja, ki " razkazuje mišice ".

Ameriški državni sekretar je pozval Kitajsko, naj izkoristi svoj vpliv na Pjongjang, da bo začel izpolnjevati svoje mednarodne obveznosti. " Kitajska ima velikansko zmožnost spremeniti stvari ," je dejal.

Tudi Obama in Ban Ki Moon o Koreji

Ameriški predsednik Barack Obama je v Beli hiši gostil generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona in Severna Koreja je bila le ena od tem, ki sta jih pokrila. Ameriški predsednik je dejal, da si nihče ne želi spopada na korejskem polotoku, zato zagovarja diplomatsko rešitev sporov. Ban je pohvalil Obamov trden, vendar načelen in umirjen pristop do krize ter izrazil upanje, da se bo zadeva pomirila.

Severna Koreja grozi že vse od februarja, ko je izvedla svoj zadnji jedrski poskus in si prislužila dodatne sankcije ZN. V ZDA se sicer s Pjongjangom ukvarjajo predvsem televizijski komiki, Obama pa je zaplet z grožnjami in proti grožnjam prvič neposredno omenil šele v četrtek.

Ameriški analitiki so sicer enotni, da gre za konsolidacijo oblasti mladega predsednika Kim Jong Una in poskus izsiljevanja ZDA za večjo pomoč. V četrtek je komunistična država sporočila, da ima v pripravljenosti " mogočna sredstva za udarec ". S tem je doslej grozila sosedam in celo ZDA, čeprav so ameriški obveščevalci prepričani, da gre za bolj ali manj prazne grožnje, vsaj kar zadeva ZDA.

Sposobni so namestiti jedrsko glavo na raketo

Republikanski kongresnik iz Kolorada Doug Lamborn je v četrtek med zaslišanjem načelnika štaba združenega poveljstva generala Martina Dempseyja in obrambnega ministra Chucka Hagela v odboru za oborožene sile predstavniškega doma kongresa predstavil poročilo, ki pravi, da je Pjongjang sposoben namestiti jedrsko bojno glavo na balistično raketo.

Poročilo obrambne obveščevalne agencije DIA je sicer zaupne narave, kongresnik pa je dejal, da ta del ni zaupen. Obveščevalci " z zmerno gotovostjo " menijo, da Severna Koreja sicer lahko pošlje v zrak balistično raketo z jedrsko konico, vendar pa bo njena zanesljivost zelo nizka. Minister Hagel pa je dejal, da Pjongjang ni sposoben izstreliti ničesar do ZDA.

So pa v nevarnosti ameriške zaveznice v regiji, predvsem Južna Koreja in Japonska, ki so dovolj blizu, da jih lahko ogrozi še tako zastarela tehnologija. ZDA so v četrtek v regijo poslale državnega sekretarja Johna Kerryja , ki so bo ustavil v Seulu, Tokiu in Pekingu in razpravljal o pristopu do Pjongjanga.

barack obama ban ki moon bela hiša | Avtor: EPA EPA
Tudi o Siriji in Palestincih

Obama in Ban sta na svojem srečanju govorila tudi o Bližnjem vzhodu, o Siriji, podnebnih spremembah in reformah ZN. Obama je menil, da bi bil svet danes precej slabši brez diplomatskega foruma ZN in zagotovil, da so ZDA še naprej zavezane svetovni organizaciji. Ban Ki Moon ga je ob tem prosil, naj izkoristi vpliv v Varnostnem svetu ZN, da ta pritisne na Sirijo in dovoli preiskavo obtožb o kemičnem orožju. Damask sodelovanje sicer zavrača.

Glede položaja na Bližnjem vzhodu je Ban menil, da bi bilo treba izkoristiti pozitiven trenutek po nedavnem obisku Obame, predsednik ZDA pa je dejal, da zagotovo obstaja priložnost, da se Izraelci in Palestinci vrnejo za pogajalsko mizo. Obama je tudi obljubil podporo Izraelu in samostojni palestinski državi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.