Svet
13 ogledov

Kfor se umika z mejnih prehodov

Kosovo Reuters
Pogovori med predstavnikom Beograda Borkom Stefanovićem in komandantom Kforja Erhardom Bühlerjem so končani. Kfor se umika iz mejnih prehodov Jarinje in Brnjak. Srbi niso umaknili barikad.

Pretekla noč je na severu Kosova minila mirno, brez incidentov, promet prek administrativnih prehodov poteka normalno, so pa Srbi noč preživeli na barikadah na nekaj lokacijah na poteh v smeri prehodov Jarinje in Brnjak.

Prehoda od včeraj zvečer nadzorujejo mednarodne vojaške sile pod Natovim poveljstvom (Kfor), medtem ko se na točki Brnjak nahajajo tudi pripadniki kosovske mejne policije in cariniki. Predstavnik Beograda Borko Stefanović meni, da je Kfor s prevzemom nadzora presegel pooblastila svojega mandata oziroma Resolucije 1244. "To je za nas nesprejemljivo," je zahteval od mednarodne skupnosti, da se stanje vrne na prejšnjo situacijo, ker bi tako dali možnost dialogu Beograda in Prištine.

Nadaljujejo se tudi pogovori med predstavniki vlade Srbije in komandantom Kforja Erhardom Bühlerjem o situaciji, nastali po poskusu specialnih enot kosovske policije zavzeti Jarinje in Brnjak. Medtem je Misija Evropske unije na Kosovu (Eulex) že okrepila svoje enote.

Do 16. ure stran z barikadami

Kfor je med drugim zahteval tudi, da se do 16. ure z omenjenih mejnih prehodov umaknejo vse barikade.
Ker zapornice niso umaknili, sta se ob 16. uri na pogovorih sestala predstavnik Beograda Borko Stefanović ter komandant Kforja Erhard Bühlerj. Pogovori, ki so potekali več kot tri ure, niso prinesli sadov. Pripadniki Kforja so se tako začeli umikati iz vasi Re, srbske barikade ostajajo.

Srbi Slovencem dali vodo

Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug pa je v minulih urah, ko tako Kforjevci kot lokalni Srbi še vedno čakajo na razplet, prišlo do "neformalne komunikacije" med slovenskimi vojaki in Srbi.

Najprej naj bi Srbi Slovencem, potem ko so ti že tri ure stali na mestu, dali vodo, nato pa naj bi neka učiteljica iz Kosovske Mitrovice celo pristopila do mladega slovenskega vojaka in mu poklonila cvet. Slovenci so na prijaznost odgovorili s tem, da so svoje puške, ki so jih sprva držali pred sabo, dali na hrbet, še piše Tanjug.

ZN zavrnili izredno zasedanje o Kosovu

Sinoči so v New Yorku potekala posvetovanja Varnostnega sveta Združenih narodov (VS ZN), ki je zavrnil zahtevo Srbije po sklicu izrednega odprtega zasedanja o položaju na Kosovu, medtem ko je Rusija zahtevo podprla. O najnovejših dogodkih bo VS razpravljal avgusta. Srbski zunanji minister Vuk Jeremić je govoril z generalnim sekretarjem ZN Banom Ki Munom, ki je pozval k iskanju rešitev v skladu z omenjeno resolucijo.

Komentarjev 6
  • srs86 00:53 01.avgust 2011.

    vladek...pojma nimaš kdo je in kdo dobija po pi...kot drugo pa nepametuj tuki, da ne boš ti dobil po pi... :) Ta privat je pa itak vidm en tak primitivc da brezveze zgublat besede zanga.Ti mislš da je sila rešitev...Vse ...prikaži več se ti bo to enkrat vrnil, boš vidu....Ko se gre pa za tvojo rit oz.za ozemlje slovenije takrat so pa hrvati in vsi ki, stopijo na žulj barabe,lopovi,....itd lahko bi našteval samo ne bom uporabljal takšne grde izraze.Mal se vpraši kaj in kako se je vse začel in boš vidu da je kosovo Srbija!!Eto pa crkni,pukni od muke ;)

  • Žurnalček 12:37 30.julij 2011.

    Ti si še zmeraj v vojni v svoji glavi. Ni to več 91. niti ne 1999. ampak 2011 in stvari so se drastično spremenile.

  • Žurnalček 12:36 30.julij 2011.

    Kaj biti tudi za sebe zahteval , da ti dajo eni tujci po pi.ki, ker si svoj na svojem in se upiraš , da te dodelijo Anglo-Germani enim zaostalim Čiftarjem pod oblast.