Svet
44 ogledov

Kijev s polno močjo nad separatiste

Protesti v Slavjansku
1/9
Reuters
Razmere na vzhodu Ukrajine se nevarno bližajo vrelišču. Premier napovedal polno posredovanje vojske proti "separatistom," že doslej več smrtnih žrtev.

Začasni premier ukrajinske vlade Aleksander Turčinov je v televizijskemu nagovoru napovedal odločen "antiteroristični" odgovor vojske proti prorusko usmerjenim obroženim enotam, ki so včeraj napadle in zavzele policijsko postajo v mestu Slavjansk. 

Hkrati je obtožil sosednjo Rusijo, da neti vojno s podporo separatistom na vzhodu države. "Kri ukrajinskih herojev je bila prelita v vojni, ki jo Rusija vodi proti Ukrajini," je dejal premier in spomnil na nedavno izgubo Krima. Agresor se ni ustavil in nadaljuje s sejanjem nemira na vzhodu naše države. Sveta za nacionalno varnost in obrambo sta sklenila začeti neomejeno protiteroristično operacijo, ki bo vključevala oborožene ukrajinske sile," je dodal. 

Je pa premier ponudil roko sprave in obljubil, da oblasti ne bodo preganjale tistih, ki bodo do ponedeljka zjutraj položili orožje.

V spopadu za policijsko postajo v revnem rudarskem mestu Slavjansku na vzhodu Ukrajine so na obeh straneh padle smrtne žrtve, je sporočil ukrajinski notranji minister Arsen Avakov.

"Na obeh straneh so mrtvi in ranjeni. Na naši strani pripadnik posebnih enot, na strani separatistov neznano število. Separatisti se zdaj skrivajo za človeškim ščitom," je Arsen Avakov po navedbah francoske tiskovne agencije AFP zapisal na Facebooku. Ruska tiskovna agencija RIA Novosti poroča, da je umrl tudi civilist, dva sta ranjena, medtem ko je rregionalna uprava poročala o vrsti spopadov na avtocesti, ki povezuje Slavjansk z regionalno prestolnico Doneck. Na odseku avtoceste je bilo po njenih podatkih v spopadih ubita ena oseba, štirje so bile ranjene.

Sankcije Zahoda so pustile močno sled

Odnosi med Rusiji in Zahodom so na najhladnejši točki po koncu hladne vojne. Nato opozarja, da akcije na vzhodu Ukrajine potekajo na podoben način kot na Krimu, torej da majhne enote očitno zelo dobro izvežbanih ljudi v enakih uniformah in z avtomatskim orožjem napadajo institucije ukrajinskih oblasti. Te enote očitno nimajo veze z lokalnimi milicami, ki delujejo precej bolj neorganizirano, zato Nato sumi, da gre za ruske vojake brez insignij. 

O ukrajinski krizi bodo sicer v ponedeljek razpravljali zunanji ministri Unije, ZDA pa razmišljajo o zaostritvi sankcij proti Rusiji. Že dosedanji ukrepi so po mnenju Washingtona precej škodovali ruskemu gospodarstvu, saj je rubelj na svoji rekordno nizki točki, vrednost delnic na ruskih borzah pa so padle za 20 odstotkov, mnogo investitorjev pa se umika.

Ukrajina začela akcijo

Ukrajinska vojska je na vzhodu države že zjutraj začela veliko, kot so jo poimenovali antiteroristično akcijo, usmerjeno proti ruskim aktivistom in maskiranih oboroženih oseb, ki so v več Ukrajinskih mestih v soboto zavzeli stavbe državnih ustanov in policije.

V akciji sodelujejo enote vseh državnih obrambnih struktur Ukrajine. Ukrajinski notranji minister Arsen Avakov je na svojem Facebook profilu zapisal: "Naj nas varuje Bog."

CNN poroča, da se je akcija začela v mestu Slavljansk, ki so ga v soboto zavzeli proruski protestniki. "Vsem civilom povejte naj zapustijo središče mesta, naj ne zapuščajo domov in naj se ne prebližujejo oknom," še dodaja minister. Mesto je sicer polno dima zaradi gorečih pnevmatik, ki so jih protestniki zažgali na uličnih barikadah. 

Slavjansk v soboto zavzeli zamaskiranci

Okoli 200 proruskih protestnikov je v soboto brez odpora vdrlo na sedež policije v mestu, pri tem pa so se jim pridružile posebne enote, ki so poslopje varovale.

Ukrajinsko notranje ministrstvo je sporočilo, da je napad na sedež policije v Slavjansku izvedlo 20 oboroženih moških v kamuflažnih uniformah. Njihov cilj je bil zaseči tam shranjenih 20 brzostrelk in 400 pištol, da bi jih razdelili protestnikom. Nato so vdrli še se na sedež varnostne službe SBU.

Kijev: Ruska agresija

Z državnih zgradb so sneli ukrajinske zastave in postavili zastave Republike Donjeck. Regionalni šef policije je odstopil, tako da ni povsem jasno, čigave ukaze policija na vzhodu Ukrajine sploh posluša.

Uradni Kijev je dogajanje v Slavjansku in drugih mestih označil kot dejanje ruske agresije, v Moskvi pa še naprej trdijo, da niso povezani z zadnjimi dogodki in hkrati opozarjajo Kijev, da naj ne ogroža ruskega prebivalstva, saj bi bilo to zelo nespametno.

Komentarjev 15
  • Žurnalček 07:58 14.april 2014.

    Ti kot mladenić z 19 leti nisi vedel kje si , kaj šele kaj se dogaja okoli tebe !

  • Žurnalček 07:56 14.april 2014.

    Da mi je samo vedet , kaj si s tem hotel povedaati !

  • Pepe007 07:41 14.april 2014.

    Rusi se niso nič naučili, kako se preprosto razdeli državo z blagoslovom vseh. Prorusko usmerjeni Ukrajinci naj se razselijo po EU in ZDA kot begunci. Takoj jim bodo dali svojo državo. Noben noče beguncev. Po drugi strani pa neka dokaj ...prikaži več majhna vojna pride prav, da se testira, kaj so inženirji novega pripravili za vojake.