Svet
2772 ogledov

Kim Jong Un na obletnico kazal rakete svoji skrivnostni hčerki

Severna Koreja
1/7
Profimedia
Severnokorejski vodja je ob 75. obletnici države veličastno parado spremljal v družbi komaj pred kratkim razkrite hčerke.

Severna Koreja je v noči na soboto praznovala 75. obletnico ustanovitve države s parado paravojaških skupin in ognjemetom. Na trgu Kim Il-sunga v prestolnici Pjongjang jo je spremljal voditelj Kim Jong-un v navzočnosti ruskih diplomatov in visoke kitajske delegacije, so poročali severnokorejski državni mediji.

Severnokorejski voditelj je tudi prejel čestitke predsednikov Kitajske in Rusije, Xi Jinpinga in Vladimirja Putina. Ruski predsednik je v sporočilu Kimu dejal, da bosta državi še naprej krepili dvostranske vezi na vseh področjih, da bi zagotovili varnost in stabilnost na Korejskem polotoku in severovzhodni Aziji. Putin naj bi se po napovedih sicer kmalu srečal s Kimom, kar zahodni analitiki jemljejo kot možnost dogovora o nakupu orožja, ki bi ga Rusi nato uporabljali v vojni proti Ukrajini. 

Severna Koreja pogosto izkoristi pomembne praznike ali komemoracije za vojaške parade za dokazovanje moči. Na tokratni paradi so bile predstavljene uniformirane paravojaške brigade in ne vojaki redne vojske. Na trgu Kim Il-sunga so med drugim paradirale skupine mladih z baklami.

Severna Koreja | Avtor: Profimedia Profimedia
Severna Koreja | Avtor: Profimedia Profimedia

S hčerko gledal rakete in traktorje

Na nočni paradi je bilo moč videti tudi raketomete na dostavnih tovornjakih in traktorje, poudarek pa je bil na vlogi milice kot gverilcev v vojni. Na posnetkih, ki so jih objavili državni mediji, je bilo videti nasmejanega Kima, kako v spremstvu svoje mlade hčerke spremlja parado in ploska.

Severna Koreja | Avtor: Profimedia Profimedia

In prav hčerka je pri zahodnih medijih sprožila veliko zanimanja. Ime naj bi ji bilo Ju Ae, stara naj bi bila okoli 10 let, piše Daily Mail. O njej se ve zelo malo, do nedavna svetovna javnost sploh ni bila seznanjena z njenim obstojem. Analitiki menijo, da je javno udeležbo Kimove hčerke na vojaški paradi ob očetu treba jemati kot Kimovo zavezo o nadaljevanju dinastije na čelu države.

Severna Koreja | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Kmodri 19:55 11.september 2023.

    Pejte živet z S. Morejo balkanci!

  • Kmodri 20:01 10.september 2023.

    Prašiček razkazuje svojo slamnato vojsko!