Svet
30 ogledov

Kip svobode spet zapirajo za leto dni

kip svobode, new york Reuters
Kip svobode, eno najbolj znanih in obiskanih turističnih znamenitosti v New Yorku, bodo zaradi obnovitvenih del spet zaprli, tokrat za eno leto. Podoben ukrep so že sprejeli po terorističnih napadih 11. septembra 2001, ko so ga zaprli za tri leta.

"Nevarno bi bilo nanj spustiti turiste, saj jim reševalci v primeru nesreče ne bi mogli pravočasno pomagati," je bilo stališče varnostnih služb po napadu na newyorška dvojčka 11. septembra 2001, ko so kip zaprli za tri leta, dostop do krone kipa pa odprli šele 4. julija 2009. Za izboljšanje požarne varnosti in varnostnega sistema so v teh letih porabili okoli 20 milijonov dolarjev.

kip svobode, new york | Avtor: Reuters Reuters
Novico o zaprtju je naznanil ameriški notranji minister Ken Salazar, kip pa bo ameriška uprava za nacionalne parke zaprla 29. oktobra, dan po proslavi 125. obletnice odprtja. Za obnovo naj bi tokrat porabili dobrih 27 milijonov dolarjev, poroča New York Times.





Obnova stopnišča, dvigal in stranišč

Podjetje iz New Jerseyja bo v enem letu obnovilo stopnišče v notranjosti kipa, ki vodi od podnožja do krone na glavi kipa in zajema 154 stopnic. Varnostni standardi zahtevajo, da se notranjost kipa od vrha do tal lahko izprazni v dveh urah, sedanje stopnišče pa tega ne omogoča.

Obnavljali bodo tudi dvigala in stranišča, električno napeljavo in sistem za gašenje požara. Prizadeta bo le notranjost kipa, turisti pa bodo lahko še naprej nemoteno obiskovali otok, fotografirali kip od blizu in uživali v razgledu na spodnji del Manhattna.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.