Svet
4 ogledov

Kitajci nad oblasti zaradi laži po trčenju vlakov

Vlak na Kitajskem
1/10
EPA
Kitajski uporabniki spleta in novinarji so se uprli cenzuri zaradi kritiziranja vlade po katastrofalni nesreči v trčenju dveh vlakov, kjer je umrlo 39 ljudi, več kot 200 je bilo ranjenih. Njihova življenja so ogrožena zaradi želje po hitri modernizaciji, opozarjajo.

Po navedbah kitajskih oblasti je bilo ukrepanje po nesreči "zgledno".  "Nesreča odraža premoč socializma," pa so zapisali v časopisu China Philanthropy Times, kjer obenem hvalijo tudi odziv vlade in na stotine darovalcev krvi, ki so po tragični nesreči priskočili na pomoč.

Prikrili število žrtev, zakopali dokaze

S tem stališčem pa se ne strinja na tisoče uporabnikov socialnega omrežja Sina-Weibo, podobnega Twitterju, na katerem so mnogi objavili fotografije in videoposnetke, veliko prej kot uradni mediji. Blogerji domnevajo, da bi bilo lahko število žrtev višje, kot navajajo oblasti (39 mrtvih), in poudarjajo, da se proizvodnja hitrih vlakov odvija prehitro, na škodo varnostnih standardov.

Eden od uporabnikov Weiba je tudi razkril, da je ministrstvo za železnice nekatere dele razbitin vlakov zakopalo blizu mesta nesreče, namesto da bi jih natančno preučili in odkrili vzrok za tragedijo. Na ministrstvu so dejali, da so vlaki opremljeni z dragoceno tehnologijo "nacionalne ravni", ki je ne smejo ukrasti in jo je treba zakopati. Ljudje pa se bojijo, da oblasti skrivajo dokaze o napakah pri izdelavi. V četrtek je agencija Xinhua poročala, da so razbitine vlaka odkopali in jih odpeljali v nadaljnjo preiskavo.

Mesto nesreče si je po šestih dneh ogledal tudi kitajski premier Wen Jiabo, ki naj bi bil, kot je dejal prebivalcem, od 17. julija bolan. A eden od blogerjev je prepričan, da Jiabo laže, saj se je 18. julija srečal z iraškim premierjem Nurijem Al Malikom, tri dni kasnje pa še s kamerunskim predsednikom Paulom Biyem.

Z mrtvimi delali kot s smetmi, blokada novinarjev

"Številni Kitajci so še bolj jezni, kot so sicer že dolgo. Osebno čutim žalost in ogorčenje. Žalost nad človeško tragedijo, ogorčenje nad ministrstvom za železnice. Reševanje je bilo neučinkovito, blokirali so temeljito preiskavo vzrokov nesreče in zavrnili razkritje dejstev o nesreči," je zapisal neki bloger z vzdevkom Heretic.

Navaja še, da je bila reševalna akcija zaključena prehitro, v želji, da bi progo čim prej očistili in bi po njej spet zapeljal vlak. Ob tem omenja dveletno deklico, ki so jo po dveh dneh našli živo pod naplavinami, odkritimi z bagerji.

Vlak na Kitajskem | Avtor: EPA EPA
Očitki letijo tudi na predstavnika ministrstva za železnice, ki je na novinarski konferenci ostro napadel novinarje in zanikal navedbe o prikrivanju dokazov. "Reševalne ekipe niso pokazale nobenega spoštovanja do žrtev nesreče, mrtvih ali živih. S trupli so delali kot s smetmi, s preživelimi in njihovimi družinami pa kot z živalmi. Sorodniki žrtev so jih na kolenih prosili za posmrtne ostanke bližnjih, a so jih brezbrižno odslovili," še navaja bloger.

Razkriva še, da so oblasti preganjale tudi novinarje, ki so se udeležili novinarske konference po nesreči. Vse so popisali, njihovim delodajalcem pa kasneje "naročili", naj jim zgodbo vzamejo. "Njihov namen je bila blokada informiranja, ne pa komuniciranje."

Življenje vredno 54.200 evrov

"Oblasti menijo, da ima človeško življenje ceno. Sorodnikom žrtev so ponudili smešno odškodnino, 500 tisoč juanov (54.200 evrov) in poseben dodatek za družine, ki podpišejo takšno pogodbo. To je preprosto žaljivo," je še zapisal bloger in dodal, da zadnja nesreča odraža številne težave v kitajski družbi.

"Sistem je neusmiljen, brez obžalovanja do ljudi, ki v njem živimo. Najbolj depresivno pa je, da razmere na Kitajskem ne kažejo nobenih znakov izboljšanja."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.