Svet
4846 ogledov

Kitajska ne zmore sama, zaprosili za nujno pomoč

Koronavirus Epa
Kitajska je danes sporočila, da zaradi širjenja novega koronavirusa nujno potrebuje zaščitno opremo. Ameriške ukrepe proti širjenju virusa, ki vključujejo prepoved vstopa Kitajcev, pa so v Pekingu označili za širjenje panike.

"Kitajska trenutno potrebuje zaščitne maske, zaščitne obleke in zaščitna očala," je povedala tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying. Na zunanjem ministrstvu so ob tem navedli, da so jim Južna Koreja, Japonska, Kazahstan in Madžarska že darovale zaščitno opremo.

Na ministrstvu za industrijo so ob tem pojasnili, da potekajo postopki za dobavo dodatnih mask iz Evrope, Japonske in ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ponudba in povpraševanje po maskah sta po navedbah ministrstva uravnotežena, saj so jih začele kitajske tovarne po praznikih ob kitajskem novem letu znova proizvajati. Trenutno delujejo na od 60 do 70 odstotkih zmogljivosti. Pri polni zmogljivosti jih sicer lahko proizvedejo okoli 20 milijonov na dan.

Nošenje zaščitnih mask je zaradi širjenja novega koronavirusa obvezno v provinci Hubei, kjer je virus izbruhnil, in še številnih drugih provincah in mestih. Med njimi so province Sečuan Guangdong, Jiangxi in Lianoning ter mesto Nanjing. Vse skupaj mora torej maske nositi več kot 300 milijonov prebivalcev.

Vse več držav po svetu se odloča za odpovedi letov v in iz Kitajske, zavračajo pa tudi Kitajce in tujce, ki so obiskali Kitajsko. Za ta ukrep so se med drugim odločile ZDA.

Tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva je danes ZDA obtožila, "da niso zagotovile nobene ključne pomoči", ampak s svojim ukrepom zgolj širijo paniko.

Povedala je še, da so pljučnico, ki jo povzroča koronavirus, na Kitajskem odkrili pri 16 tujcih. Od tega sta dva že zapustila bolnišnico.

Po zadnjih podatkih je virus na Kitajskem zahteval 362 smrtnih žrtev, okuženih pa je več kot 17.000 ljudi. Prvo smrtno žrtev zunaj države izbruha je virus zahteval v nedeljo na Filipinih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • jakec1575 14:17 03.februar 2020.

    Heba je, ce je vsa proizvodnja, tudi mask za cel svet locirana na kitajskem.

Sorodne novice