Svet
1343 ogledov

Toliko je skupaj vsega denarja na svetu ...

Denar, evri, štetje denarja Boštjan Tacol
Ste se kdaj spraševali, koliko denarja je na svetu, torej skupaj vseh kovancev in bankovcev vseh denarnih enot, vsega, s čimer lahko kaj kupimo?

Odgovor ni enostaven, saj danes denar ne predstavlja zgolj gotovine, ki jo ekonomisti označujejo z M0. Vsi kovanci in bankovci, ves drobiž sveta na enem mestu bi imel danes vrednost 4460 milijard evrov ali 4,46 bilijarde evrov.

Promo Oglaševanje Način za hiter denar? – spoznajte skrivnost starodavnega rituala

Sledi količina denarja, ki ga ekonomisti označujejo z M1, gre pa za skupek vse gotovine, denar na računih vseh bank sveta. To je denar, ki ga imate (ali nimate) na banki na računu, a ga lahko dvignete kadarkoli želite. Tega denarja je kar petkrat več kot tistega v kategoriji M0. V M1 je vsega skupaj 21.500 milijard evrov.

Vrata Različne možnosti Slovenija Kako do denarja, če gre podjetje v stečaj?

Pod oznako M2 je ves znesek iz M1 in vsa svetovna kratkoročna varčevanja. Gre za 51.500 milijard evrov. Na koncu je še kategorija M3, do katere pridemo, če se M2 prištejejo vse dolgoročne vrednosti, denar iz naložbenih skladov in drugih vlaganj. Skušni znesek je 70.000 milijard evrov.

kreditne kartice Slovenija Vračilo denarja pri plačilu s kreditno kartico

Na drugi strani je "kvazi-denar", mešetarjenje z vrednostnimi papirji, delnicami, kar ekonomisti označujejo za trgovanje s fiktivnimi vrednostmi. Če bi sešteli ves dolg na svetu, bi prišli do številke 170.868 milijard evrov. Kar ena tretjina tega dolga je nastala po letu 2008 in svetovni finančni krizi. 

Nakup avto Avto Zakaj za avto odštejete več denarja kot pred leti?
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.