Svet
3262 ogledov

Kolinda Grabar Kitarović nova šefica zveze Nato?

Kolinda Grabar Kitarović Epa
V ospredju so tri imena.

Iskanje naslednika Jensa Stoltenberga, ki je od 1. oktobra 2014 generalni sekretar zveze Nato, je že v polnem teku. Kot poroča Politico, so se na sedežu zveze formalne razprave začele, Stoltenbergovega naslednika pa naj bi predstavili na vrhu Natovih voditeljev v Madridu konec pomladi ali v začetku poletja prihodnje leto.

Se pa že pojavljajo številne špekulacije. Diplomati, analitiki in številni uradniki po poročanju Politica menijo, da bo na čelo zavezništva prvič stopila ženska. Zaradi odnosov z Rusijo naj bi bilo še toliko bolje, če bi prihajala iz Vzhodne Evrope, saj bi to "Moskvi poslalo pomemben signal".

Hrvaška, Litva in Estonija?

Po informacijah znanega evropskega portala naj bi se pojavljala predvsem tri imena potencialnih kandidatk: nekdanja predsednica Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović, nekdanja predsednica Litve Dalia Grybauskaitė in sedanja estonska predsednica Kersti Kaljulaid. Grabar-Kitarovićeva, ki je bila prva hrvaška predsednica od leta 2015 do 2020, ima po navedbah Politica "prednost, da je že delala na sedežu zveze NATO v službi za podporo generalnemu sekretarju za diplomacijo od leta 2011 do 2014".

Zadržki v povezavi z Grabar-Kitarovićevo pa naj bi bili povezani predvsem z njeno povezanostjo s "trdo desnico" in odmikom od desnosredinske politične usmeritve, ki jo je na koncu najbrž stal položaja predsednice.

Izjemen življenjepis nekdanje hrvaške predsednice, tesne povezave z Nato

"Toda Grabar-Kitarović se ponaša z enim od najbolj impresivnih življenjepisov med morebitnimi novimi imeni", dodajajo na portalu, tesno je povezana z Washingtonom, delovala je kot veleposlanica v ZDA, vodila je celo že seminar o prihodnosti Nata.

"Všeč mi je bilo delo v Natu ... in skupne delovne izkušnje ter vzdušje," je povedala na začetku predavanja, na katerem je sodeloval tudi nekdanji generalni sekretar Nata Jaap de Hoop Scheffer, nekdanji nizozemski zunanji minister.

Omenja se tudi Theresa May

Kot dodajajo na Politicu, se kot potencialna kandidatka za to delovno mesto omenja tudi nekdanja britanska premierka Theresa May. Eden od vplivnih nekdanjih veleposlanikov pri Natu je dejal, da obstaja splošno pričakovanje, da bo Britanija zavzela mesto generalnega sekretarja, da bi dokazala svoj nadaljnji vpliv v Evropi po brexitu.

Toda diplomati so poudarili, da bo življenjepis zagotovo imel bolj pomembno vlogo pri izbiri kot državljanstvo - na Natu si želijo osebe z vodstvenimi sposobnostmi in dobrimi komunikacijskimi veščinami. To bi lahko Mayevo iz bitke za položaj izključilo, saj je bila zaradi dogajanja v času brexita deležna precej kritik glede svojih komunikacijskih spretnosti.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 7
  • kapibara1 15:03 20.julij 2021.

    Še zmeraj bi raje njo pelajl na vikend paket v Terme 3000, kot pa našega otožnega, na marmornatih stopnicah..

  • mirror 15:01 20.julij 2021.

    Čokolinda je prava baba. Izobražena in lepotica, kar je redkost. Pri nas so v politiki neizobražene in tudi z lepoto se en morejo pohvaliti iz SAB, LMŠ. Levice in SD.

  • alen009 13:20 20.julij 2021.

    a tako slabo gre NATU?

Sorodne novice