Svet
6610 ogledov

Kolinda izgubila živce in novinarju vzela mikrofon

Kolinda Grabar Kitarović Reševalni pas/Twitter
Hrvaški predsednici ni bilo všeč vrtanje novinarjev, enemu je vzela mikrofon.

Na Hrvaškem nemalu prahu dviguje marakeška deklaracija. Predsednica Kolinda Grabar Kitarović je najprej napovedala, da bo odšla na sestanek v Marakeš, nato pa si je premislila in konec prejšnjega tedna odpovedala udeležbo.

Njena odločitev je presenetila premierja Andreja Plenkovića in celotno vlado kot tudi širšo hrvaško javnost. Novinarji so poskušali priti do odgovorov, a predsednica je enemu izmed njih vzela mikrofon.

Šlo je za novinarja Hrvoja Krešića, ki je po dogodku povedal, da česa takšnega v življenju še ni doživel. "Trudil sem se biti resen v pogovoru s predsednicu, ki mi je v nekem trenutku vzela mikrofon in ga ni želela vrniti," je Krešić povedal za portal Index.hr.

Na koncu je Grabar Kitarovićeva vendarle podala kratek odgovor za N1: "Vprašanje migracij se lahko reši samo z globalnim sporazumom, kar naj bi marakeška deklaracija regulirala, zato sem avgusta Antoniu Gutteresu sporočila, da pridem v Marakeš," je povedala, nato pa nadaljevala, da po izstopu ZDA, Avstrije in groženj drugih držav to vendarle ne bo več globalni sporazum, zato ne vidi smisla, da bi se vrha udeležila.

Šarec: Nezavezujoče!

Slovenski premier Marjan Šarec je medtem danes poudaril, da je dogovor Združenih narodov o migracijah, znan kot marakeška deklaracija, nezavezujoč dokument.

"Mislim, da se spet dviga preveč prahu in se to izkorišča v notranjepolitične namene. Tudi tiste države, ki so doslej javno naznanile, da se odpovedujejo marakeški deklaraciji, so to naredile predvsem iz notranjepolitičnih vzgibov," je po poročanju STA dejal premier, ki se mednarodne konference, ki bo decembra v Marakešu, ne namerava udeležiti.

Zunanje ministrstvo po njegovih besedah dobilo nalogo, da pripravi analizo dogovora ZN o migracijah, saj je bilo zadnje stališče Slovenije o tem dokumentu sprejeto maja, ko je bila na oblasti še predhodna vlada.

Cilji za bolj urejen pretok ljudi

Doslej je več evropskih in drugih držav sporočilo, da ne bodo pristopile k dogovoru ZN o migracijah. Nazadnje je to pretekli teden napovedala Avstrija. Pristopila ne bo tudi Madžarska, pomisleke naj bi imeli še Poljska in Češka. Pri sprejemanju dogovora prav tako ne sodelujejo ZDA.

Gre sicer za prvi mednarodni dogovor o upravljanju migracij, ki se zavzema za boljše sodelovanje pri obravnavanju perečega vprašanja migracij. Določa 23 ciljev za varnejši in bolj urejen pretok ljudi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • robert72 21:40 06.november 2018.

    Mogoče je pa mislila da ji novinar ponuja dilda pa ko ga enkrat zagrabi ... .

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 20:41 05.november 2018.

    Tale Kolinda pa una prasica pred njo sta navadni lovači,na katere se lima naš smetarček,ki je zajebal in izdal državo Slovenijo!

  • Avatar praufo
    praufo 20:08 05.november 2018.

    večjega bedaka, kot je tale šarec, še ni bilo v politiki, pa kakšen prah se dviguje? ... ti samo povej, al boš podpisal, al ne boš, vse ostalo je prazna slama