Svet
729 ogledov

Konservativcem in Johnsonu se smeji

Boris Johnson Epa
Volitve v Veliki Britaniji: zmaga konservativcev.

Na današnjih predčasnih parlamentarnih volitvah na Otoku so vladajoči konservativci glede na vzporedne volitve osvojili 368 sedežev v 650-članski poslanski zbornici, kar pomeni jasno absolutno večino. Drugo mesto so zasedli laburisti, ki so osvojili 191 poslanskih mandatov, še kažejo rezultati vzporednih volitev.

Jasna konservativna večina pomeni, da bo lahko vodja konservativcev Boris Johnson sam oblikoval novo britansko vlado in do konca januarja 2020 izpeljal brexit, kot je napovedoval. Johnson se je po objavi izidov vzporednih volitev zahvalil tistim, ki so glasovali, ki so prostovoljno pomagali pri kampanji in ki so kandidirali. "Živimo v največji demokraciji na svetu," je zapisal na Twitterju.

Laburistična stranka pa je v prvem odzivu zapisala, da to še niso končni rezultati. Finančni minister v laburistični vladi v senci John McDonnell je priznal, da je rezultat šok in da je mislil, da bo rezultat tesnejši. "Vedeli smo, da bo težko, ker je brexit prevladoval," je povedal za BBC.

Na današnjih volitvah se je glede na vzporedne volitve, ki so jih objavile britanske televizije, v parlament s 55 poslanci uvrstila še Škotska nacionalna stranka (SNP). Liberalni demokrati naj bi imeli 13 poslancev, Zeleni pa enega. 22 poslancev pripada drugim strankam oziroma so neodvisni.

Volišča na prvih decembrskih volitvah na Otoku po letu 1923 so bila danes odprta med 8. in 23. uro po srednjeevropskem času. Podatkov o volilni udeležbi še ni, so pa z volišč poročali o dolgih vrstah ljudi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • puelasedulaest 01:18 13.december 2019.

    Ljudje volijo Trumpa, Johnsona....čisto se jim je ftrgalo!