Svet
49 ogledov

Konservativci za davčne olajšave istospolnim parom

geja Shutterstock
Skupina poslancev konservativne Krščansko-demokratske unije (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel je predlagala, da bi istospolni pari, ki so sklenili civilno zvezo, dobili enake davčne olajšave kot heteroseksualni poročeni pari.

Odobritev davčnih olajšav za istospolne pare bi pomenila nov odklon vlade kanclerke Merklove od konservativnih vrednot. Med temi odkloni sta doslej najbolj odmevala ukinitev obveznega služenja vojaškega roka in odpoved jedrski energiji.

V Nemčiji lahko istospolni pari registrirajo civilno zvezo, vendar jim ta ne prinaša enakih pravic kot poroka.

Heteroseksualni pari si za razliko od istospolnih lahko dohodnino znižajo tako, da izpolnijo skupno davčno napoved, to pa pomeni, da plačajo manj dohodnine kot samski davkoplačevalci.

Civilne zveze je leta 2001 uvedla tedanja levosredinska vlada. CDU jih sicer sprejema, vendar se postavlja vprašanje, ali bodo šli konservativci še korak naprej.

Prepričati bo treba kolege v lastnih vrstah

Trinajst poslancev CDU je danes v skupni izjavi zapisalo, da bi bil tak ukrep upravičen, glede na to, da imajo istospolni partnerji enake odgovornosti do svojih partnerjev kot poročeni zakonci. Napovedali so, da bodo podporo pri kolegih v parlamentu poskušali dobiti po koncu poletnih počitnic.

Podporo ministrice za družino Kristine Schröder (CDU) medtem že imajo. Kot je dejala za današnjo izdajo časnika Süddeutsche Zeitung, ta poziv prihaja ob pravem času, saj istospolni pari v civilnih zvezah "prevzemajo dolgoročno odgovornost drug za drugega, torej živijo skladno s konservativnimi vrednotami".

Poziv poslancev CDU so pozdravili tudi opozicijske stranke in koalicijski liberalci (FDP), ki so se dolgo zavzemali za spremembe zakonodaje na tem področju.

Malo težje bodo prepričali kolege v lastnih vrstah, zlasti v Krščansko-socialni uniji (CSU), bavarski "sestri" CDU. Vodja poslanske skupine CSU Gerda Hasselfeldt je za tiskovno agencijo dapd izjavila, da je "izjemno skeptična" do predloga. "Zakon med moškim in žensko ima posebno zaščito, ker je v osnovi namenjen širjenju življenja. To pa ne velja za istospolne zveze," je dejala.

Poleg tega v nemški ustavi piše, da "poroka in družina uživata posebno zaščito države".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.