Svet
12 ogledov

Kornati: policija trdi, da ribič ni našel bombe

Kornati
1/4
Pixsell
Na Kornatih 43-letni ribič ni našel eksplozivne naprave, temveč vabo za rakete, so sporočili iz hrvaškega notranjega ministrstva. Upokojeni hrvaški časnik temu ne verjame.

"Ne vemo še natančno, za kakšen konkreten namen je bila uporabljena, ampak predpostavljamo, da gre za dele tako imenovanega lokatorja oziroma vabe za rakete," je dejal Marijan Nikolaus s protieksplozivnega oddelka hrvaškega notranjega ministrstva. Ob tem dodaja, da so takšne naprave na Hrvaškem našli že v preteklih letih, poroča 24sata.hr.

"Spodnji del je toplotna baterija, zgornji pa elektronski deli, ki omogočajo napajanje baterije," je dejal Nikolaus. Po ocenah strokovnjakov gre za tako imenovane toplotne vabe, ki jih iz letal sprožijo v trenutku, ko je proti njim izstreljena raketa. Vabe naj bi tako poskrbele, da bodo rakete, namenjene sestrelitvi letala, speljale v napačno smer.

"Takoj ko vabo izstrelijo, je ta praktično mrtva," je dejal Nikolaus. V notranjem ministrstvu predvidevajo, da je bila naprava proizvedena v ZDA, natančneje v Virginiji. Zato so za pojasnila že zaprosili zvezo Nato.

Nekdanji časnik: dokaz, da gre za bombe

Policija je medtem ostanke naprave, ki jih je našel ribič, že poslala v podrobnejšo analizo. Upokojeni časnik Hrvaške vojske Nediljko Pušić je za 24sata.hr dejal, da je mogoče s fotografij razbrati, da gre za protitankovsko vodeno raketo ATGM Dragon, ki je bila proizvedena leta 1995.

"To je izstrelek, ki je manjši od bombe CBU 87, za katero verjamem, da je eksplodirala na Kornatih. Najdba ostanka Dragona na Kornatih je dokaz, da so se tu dogajale stvari, ki se v nacionalnem parku ne bi smele," je dejal.

Teorija o Natovi bombi

Pušić je bil pred dvema letoma prvi, ki je v javnosti sprožil teorijo, da je za požar na Kornatih kriva Natova bomba – ena izmed tistih, ki so jih Američani vrgli v Jadran po napadu na Srbijo leta 1999. Njegovo teorijo je pred tednom dni potrdil tudi strokovnjak za varnost Pavle Kalinić. Takrat je dejal, da bi lahko Hrvaška našla strokovnjake, ki bi preiskali, zakaj so gasilci utrpeli takšne opekline, ampak se niso želeli zameriti Natu.

Oče enega izmed gasilcev, ki gašenja požara ni preživel, Joško Klarić, je prepričan, da oblasti skrivajo prave vzroke za nesrečo na Kornatih. Na hrvaškem obrambnem ministrstvu pravijo, da ne vedo nič o tem, kako je del izstrelka pristal na Kornatih in če gre za Natov izstrelek. Ob tem pa zatrjujejo, da hrvaška vojska izstrelke tipa Dragon nikoli ni uporabljala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.