Svet
5628 ogledov

Bogati kupujejo "mlado" kri

Še posebej so k darovanju krvi vabljeni ljudje s krvno skupino A pozitivna in 0 Žurnal24 main
Nova muha med bogatimi, o kateri imajo znanstveniki, ki so jih vzpodbudili k temu, svoje mnenje.

Med bogatimi se je pojavila trend kupovanja "mlade" krvi, da bi bili videti mlajši. Znanstveniki niso prepričani, da tak postopek deluje, a so se bogati za velike denarne zneske vseeno pripravljeni pomladiti. Sliši se kot znanstvena-fantastika, a podjetnik Jesse Karmazin je zagnal celo podjetje "Ambrosia", ki kupuje kri mladih in jo potem po ceni več kot 7.000 evrov prodaja starejšim od 35 let, piše v obširnem poročanju Vanity Fair.

seks ljubezen Slovenija Znanstveniki so sesuli mit o seksu

Bogati so obsedeni z mladostjo

S to tematiko so se pozabavali tudi pri The Independentu, ki poroča o prodaji krvi mladih ljudi, s katero so premožni obsedeni in so z željo po mladosti zanjo pripravljeni plačati na tisoče evrov. Karmazin trdi, da je tretma s krvjo mladih ljudi primerljiv odločitvi za plastično operacijo. Do zdaj naj bi k sebi privabil že več kot 100 strank.

Z eno infuzijo strankam v telo vnese do dva in pol litra "mlade krvi", Karmazin pa kri kupuje pri banki krvi. Bogati so pripravljeni plačati tako veliko denarja zaradi fenomena poimenovanega parabioza. Študija, v kateri so mišim vbrizgavali plazmo mlajših sovrstnic, naj bi dokazovala izboljšanje spomina in sposobnosti učenja, a je celo avtor študije po navajanju The Indepenta zatrdil, da "ni nobenih kliničnih dokazov", da bi terapije učinkovale.

Požvižgajo se na dokaze ...

Seveda tudi pri ljudeh znanstveniki učinkov še niso odkazali. Kljub temu so številni bogati prepričani, da takšne transfuzije učinkujejo. Eden od ustanoviteljev PayPala, Peter Thiel, je lani priznal, da resno preučuje parabiozo. Karmazin pravi, da Thiel ni njegova stranka, zato pa trdi, da tretma na nekatere njegove stranke že pozitivno vpliva. Po njegovih besedah se je pri njih zmanjšal učinek srčnih bolezni, raka in Alzhaimerjeve bolezni. Trdi, da sta mu dve stranki dejali, da so se jima zmanjšali simptomi Alzhajmerjeve bolezni. "Karkoli se nahaja v mladi krvi se zdi, da učinkuje na proces staranja," je dejal Karmazin za revijo New Scientist.

Strokovnjaki opozarjajo, da ne obstajajo klinični dokazi, da bi se pacienti počutili bolje.

zadah moški Ne upate dihati? Zdravje Znanstveniki: Tako se boste znebili zadaha
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.